torsdag, februari 16, 2017

Skivrecension: Gillian Welch

Gillian Welch
Boots No 1 - The Official Revival Bootleg
(Acony/Border)
Betyg: 4
För att fira att det gått tjugo år sedan Gillian Welch debuterade med Revival har nu dubbel-CDn Boots No 1 - The Official Revival Bootleg släppts. Orphan Girl inleder båda skivorna, dels i alternativ version och dels som hemmademo. När Emmylou Harris släppte den på Wrecking Ball blev det den första Gillian Welch-låten som kom ut på skiva.
Gillian Welch är egentligen en duo bestående av Gillian Welch och Dave Rawlings. De har också gjort två skivor under namnet Dave Rawlings Machine. Många - eller i alla fall några - är vi som undrar hur de väljer vilka låtar som ska ges ut via vilket forum. Oavsett vilket är deras musik ett självklart möte mellan country, blues och amerikansk folkmusik, det som brukar kallas mountain music. Kanske går det att dra till med americana. Egentligen spelar det ingen roll om det är 1865, 1920, 1996 eller 2017. Oftast är det bara två gitarrer och två röster. Ibland blandar de in lite trummor, bas och elgitarr. Gungande bluesen Pass You By är ett exempel på det sistnämnda. Det är förresten Jim Keltner som spelar trummor. T Bone Burnett erbjuder lite gitarr och har producerat de flesta av låtarna på skivan.
Och nog för att Welch och Rawlings med små steg förfinat och utvecklat sitt uttryck, men det mest slående med de här tjugoen låtarna är hur färdiga de låter redan här. Som om de fötts och mötts med ett enda syfte och är två delar av samma gitarr och röst.
Det där med No 1 i skivans titel är förresten väldigt lovande. Bjud gärna på mer. Men ännu hellre - är det inte dags för en uppföljare till 2011-års mästerliga The Harrow & The Harvest snart?

Läs mer om liknande:
Skivrecension: Dave Rawlings Machine - Nashville Obsolete
Gillian Welch sveper fram långsamt
Emmylou Harris skapar gåshud
Skivrecension: Neil Young - Peace Trail

Etiketter: ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida