måndag, februari 27, 2017

Föreställning: Joe Labero


Joe Labero 
Plats: Fortnox Arena. 
Tid: Fredagen den sjuttonde februari. 
Längd: 105 minuter. 
Publik: Runt 1400. Slutsålt. 
Bäst: Fingerfärdigheten är imponerande. Många timmars övning där.
Turnen A Magic World firar att Joe Labero har trollat i trettio år, han var tolv när han fick sin första trollerillåda. Magin bygger inte på att han verkligen kan trolla, utan på fingerfärdigheten som ligger bakom och all tid han lagt ner. När turnén, som i skrivande stund åker runt i Sverige till och med maj, i fredags fyllde Fortnox Arena är det närmast hemmaplan. Att Labero ursprungligen kommer från tågmetropolen Alvesta och en gång var något mindre känd som det lite mer vardagliga Bengt Johansson känner väl alla redan till?
De små fingerfärdiga tricken är överlag de som imponerar mest. Delar av showen upplevs bäst på de stora skärmarna på varsin sida scenen. Det gäller även oss längst fram. Vi tror vi kan ha en chans att se hemligheten. Redan innan han börjar trolla fram kort ur till synes tomma händer har han kollat vilka som var på hans föreställning i Växjö 2014, vilka som varit i Alvesta och vilka som bytt tåg i Alvesta. Applåder på samtliga. Förvånansvärt många applåderar även när han frågar vilka som varit i Australien.
Labero sticker mellan med berättelser om framgångar, personer han mött och städer han besökt. Från Stockholm till Sydney och London. Och det blir var-är-golfbollen? med valda delar av publiken. Vid pressläggning var det fortfarande oklart var tennisbollen och äpplet kom ifrån. Senare under kvällen blir det delvis några större tricks, mer Las Vegas. Det blir förstås en svävande kvinna från publiken. Ett obligatoriskt inslag för alla magiker. Mindre personligt, om än tekniskt imponerande. Ett korttrick där hela publiken deltar blir en av höjdpunkterna. Verkar rent av som att många lyckas få korten att matcha.
Trots att han hälsar på Växjö samtidigt som SM i mediehysteri utspelar sig bara några hundra meter bort är det utsålt på Fortnox. Inte helt oväntat ändå. Han har hållit på länge, är ett proffs på scenen och har välförtjänt byggt upp en lojal publik både lokalt och globalt.
Vi förstår förstås att det inte går att trolla bort (med undantag för nycklar och räkningar) eller fram saker. Hundralappar blir inte femhundringar. Det gör Joe Laberos föreställning ännu mer imponerande. Hur gör han? Var tar grejerna vägen? Var gömmer han korten? Vi får inte svar på någon av de frågorna. Istället sitter vi där, blir bortdribblade och tackar med applåder.
Läs mer om liknande:
Publicerades ursprungligen i Smålandsposten.

Etiketter: ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida