onsdag, mars 15, 2017

Skivrecension: Laura Marling - Semper Femina

Laura Marling
Semper Femina
(More Alarmin/Playground)
Betyg: 3
Laura Marling var fortfarande tonåring när hon debuterade. Nu, med skiva nummer sex, är hon en väldigt rutinerad 27-åring. Soothing, första singeln och inledningslåten, är förmodligen det bästa hon gjort. Suggestivt, jazzigt och med ett lågmält och gripande arrangemang. Marling  har aldrig tagit sig så långt in i en text. Sättet hon sjunger är minst lika viktigt som vad hon sjunger. Hon jämförs till synes alltid med Joni Mitchell och de jämförelserna lär fortsätta. Och visst - Mitchell är en skicklig och intelligent låtskrivare, men av Marling blir jag berörd, inte bara imponerad. The Valley ekar av Nick Drake med sin ståbas och undflyende stråkarrangemang. Och med nio låtar är det en skiva som inte är överdrivet lång, men ändå stannar kvar.
Semper Femina betyder "alltid kvinna". I texterna är det inte alltid lätt att veta om Marling pratar med en kompis, hela kvinnligheten eller om det är sig själv hon pratar om i tredjeperson. Eller till sig själv som sin mamma i Wild Once. Eller kanske alla fyra.

Hjärtat vill sätta ett högre betyg, men mot slutet finns några låtar som inte lyfter tillräckligt. Som om de är nöjda med att vara Laura Marling-låtar i mängden. Att skivan sammanräknat ändå är en bra upplevelse säger något om hennes nivå.

Läs mer om liknande:

Etiketter: ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida