måndag, februari 13, 2017

Föreställning: Johan Glans - World Tour Of The World

Johan Glans 
Plats: Konserthuset. 
Tid: Lördagen den fjärde februari. 
Längd:75 minuter.
Publik: Utsålt. 
Bäst: Antal skratt är genuint imponerande. 
Saknade mest: Lite mer. Eller mycket.
Liten bakgrundshistoria. 2008 gör Johan Glans World Tour Of Skåne. 2013 gör Johan Glans World Tour Of Skandinavien. Och förra året inledde han World Tour Of The World. Ambitionen och framgången har vuxit. Turnéns namn berättigas med att han innan stoppet i Växjö (två utsålda Konserthus) uppträtt i bland annat USA, Alaska, Argentina, Japan, Australien och för all del Borås. Senare blir det inte mindre än elva uppträdanden i Malmö och sammanlagt sjutton i Göteborg. Och i september kommer han tillbaka till Växjö, även då är det utsålt. Det är imponerande. Johan Glans är, milt uttryckt, populär. Då har han hunnit med en massa annat också, inte minst tillsammans med parhästen David Batra. Batra får sig förresten en känga nu när hans fru tydligen är kändis.
Ståupp bygger, förklarar Glans, på att folk förstår språket. Det resulterar i missförstånd i Dublin där de tydligen inte pratar engelska. Men han kommer till slut till rätt klubb. På något sätt leder detta till hur han råkar förklara för irländarna hur rumpor låter olika i södra Sverige och Stockholm. Skillnaden mellan röntgensyn och astma? Glans har svaret.
I början av sin ståuppkarriär, nästan innan ordet fanns i svenska språket, hade han ofta framtoningen av den blyga tysta killen som med lätt röda kinder mumlande frågade fröken om han fick vara med på roliga timmen. Och som sedan visade sig vara jätterolig. Sådär tjugo år efter premiären i Släng dig i brunnen har han förstås en massa scenvana och möts av jubel redan när han kommer ut på scenen. Han pratar högstadieminnen (skoldans, dans på gympan, skolfoto, avslutning i nian) som varit förträngda i 25 tacksamma år. Var det nödvändigt?
Publiken sträcker sig nästan från första till andra blöjåldern. Om vissa komiker egentligen bara pratar om en sak är Glans mer inne på att hoppa runt. Många av skämten bygger på saker han upplevt under världsturnén och de situationer han mer eller mindre frivilligt upplevt.
Efter nittio minuters regelbundet skrattande och glädjetårar, inkluderat tio minuter från uppvärmaren Therese Sundin som bland annat pratar om sitt jobb som barnmorska, är det tyvärr slut. Stort plus att Glans vågar tramsa och inte känner att han behöver säga något viktigt. Inget fel på allvar och politisk satir, men ibland behöver och förtjänar Röven lite uppmärksamhet också.
Läs mer om liknande:
Publicerades ursprungligen i Smålandsposten.

Etiketter: ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida