onsdag, juni 01, 2016

The Beach Boys Pet Sounds fyller 50 år


I maj 1966 släppte The Beach Boys Pet Sounds, sin elfte skiva sedan 1962. Å ena sidan ansågs den som ett kommersiellt misslyckande, skivbolaget släppte mindre än två månader senare en Best Of. Å andra sidan fick den snabbt status som banbrytande i branschen, särskilt i England. Paul McCartney insåg att The Beatles behövde höja ribban och ambitionerna för att ha en chans att mäta sig, vilket resulterade i Sgt Peppers Lonely Hearts Club Band. The Beach Boys själva var inte så säkra. Vissa medlemmar tyckte det var dumt att ändra inriktning när de var ett av USA:s största band. Mer låtar om surfing och bilar, tack!
Men nej, Brian Wilson – bandets låtskrivare, arrangör, producent och visionär - hade större planer. Musik var viktigare än att bara jaga hits enligt formel. I december 1965 hörde han The Beatles (ja, de hade en kreativ dialog) album Rubber Soul och imponerades av mognaden, djupet och klangerna. Ett ALBUM, inte bara en samling låtar som var slumpmässigt ihopräfsade. Brian bestämde sig, tjugotre år gammal, för att göra den bästa popskivan någonsin.
Efter ett sammanbrott på ett flygplan inför ännu en turné hade Brian ett år tidigare bestämt sig för att sluta medverka på bandets konserter. Han ville fokusera på det som gjorde honom lycklig - att skriva och jobba i studion med musikerna i det så kallade Wrecking Crew, rivningsgänget, som utgjorde Los Angeles-musikerelit och även samarbetade bland annat med producenten Phil Spector. Nu var allt möjligt.
Pet Sounds handlar om brytpunkten mellan ungdom och vuxenliv, ett steg Brian själv skulle visa sig få svårt att hantera. Längtan efter allt man vill göra, men inte har åldern för (Wouldn´t It Be Nice), all stundande frihet, oberoende och krav som både lockar och skrämmer (That´s Not Me), sökandet efter kärlek (God Only Knows) och sist förlusten av ungdomens oskuldsfullhet (Caroline, No). Men texterna, skrivna i samarbete med Tony Asher, en ung copywriter Brian träffat av en slump, går att relatera till oavsett ålder. De bröt mot allt The Beach Boys tidigare symboliserat. Så gjorde även musiken som använde ackord och instrument på ett sätt som tidigare inte hörts på en popskiva. Och kanske inte senare heller. Ingen annan skiva låter som Pet Sounds.
Att The Beach Boys tonårspublik inte riktigt förstod var inte oväntat. Vad hände med Fun, Fun, Fun? I Just Wasn´t Made For These Times kan rent av ses som en indikation på att Brian insåg att alla inte skulle förstå – både vad gäller fans, bandmedlemmar och skivbolag. När skivan inte blev den framgång han räknat med tog han det hårt. Hade månader av hårt arbete varit förgäves?
Sedan dess har Pet Sounds kommit i boxversion två gånger, regelbundet hyllats som den bästa skivan någonsin (senast i februarinumret av engelska musikmagasinet Uncut) och varit en famn för många som undrar över livet. Musiken lägger armen om lyssnaren och säger: jag vet hur det känns, du är inte så ensam som du tror.
I skrivande stund är den under så många år scenskygga Brian och hans soloband ute på jubileumsturné där hela skivan framförs. Turnén pågår fram till oktober, Sverige finns inte med i planerna. Vi får trösta oss med att dramadokumentären Love & Mercy, som bland annat handlar om skivans tillkomst, finns på DVD.
Under arbetet med albumet fick Brian förresten idén till en låt som, trots påtryckningar, inte togs med. Kanske för att den inte passade in. Han kallade den Good Vibrations och den släpptes på singel hösten 1966 efter sex månaders inspelning. Den blev The Beach Boys största hit.

Läs mer om liknande: 
The Beach Boys-skivan Sunflower från 1970 innehåller två av Dennis Wilson bästa låtar
Biografin Catch A Wave - The Rise, Fall And Redemption of The Beach Boys´ Brian Wilson rekommenderas
Paul McCartney för nybörjare
Publicerades ursprungligen i Smålandsposten.

Etiketter: ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida