fredag, maj 06, 2016

Donovan uppfann brödrosten (bland mycket annat)

Någon som minns Donovan? På sextiotalet var han en "ny Dylan" i mängden och gjorde ett gäng snygga poplåtar. Hurdy Gurdy Man användes effektfullt av David Fincher i Zodiac. De flesta ser nog Donovan just så - som en artist som skrev några hits i mitten av sextiotalet. Donovan själv har lite andra och mer centrala tankar om sig själv. Det gör att han så här femtio år efter sin karriärtopp är betydligt roligare att läsa intervjuer med än att lyssna på. I senaste numret av Uncut intervjuas Donovan om sin låt Sunshine Superman. Det är "filosofi, feminism, medborgarrörelse, proteströrelse, litteratur, poesi, konst." Det var alltså inte så att han bara stoppade i sig lite LSD och skrev en låt. Som artonåring imponerar han på Allen Klein, som senare skulle göra sitt bästa för att lura skjortan av både The Rolling Stones och The Beatles. Han imponerar på Jimmy Page med sitt gitarrspel. Han känner till de stora engelska, gaeliska, keltiska, irländska och walesiska berättelserna om Arthur, Guinevere och Merlin. På så sätt påstår han sig ha inspirerat Pink Floyd, Led Zeppelin och Yes - genom att ha cembalo på Sunshine Superman. Okej.

I förbifarten skapar han den psykedeliska musikvågen också. Självklart har han en helt annan bredd än The Beatles, Dylan och The Rolling Stones. De har ju alltid låtit likadant, det har inte Donovan. Anledningen till att de är större än honom är att han blandade folk, jazz, blues och barockmusik och var före sin tid. Därför var han svår att placera i ett fack.
Allt detta enligt Donovan själv, först med det mesta och bäst för det mesta. Kul i alla fall med en intervju med honom där han inte berättar hur han lärde John Lennon spela gitarr i Indien 1968. 
Nu ska det påpekas att jag inte har något emot Donovan. Han gjorde, som sagt, några väldigt bra låtar. Men det gör inte honom till B*j*ö*r*n R*a*n*e*l*i*d. Till den nivån har han en bit kvar.

Läs mer om liknande:

Etiketter: ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida