måndag, maj 30, 2016

Konsertrecension: Commando M Pigg

Commando M Pigg 
Plats: Kafe De Luxe. 
Tid: Lördagen den 21 maj. 
Längd: 70 minuter. 
Publik: Ett femtiotal.
Bäst: Låtarna, attityden och atmosfären.
I den ganska smala kategorin svenska postpunkband delvis döpta efter Disneyfigurer har vi kommit fram till Commando M Pigg. De gjorde fyra skivor med snärtigt skramlig pop under första halvan av åttiotalet, fortsatte sedan som Commando på engelska under andra halvan av åttiotalet och turnerade i både Europa och USA. De återkom med skivan När De Dumma Har Fest, mestadels på svenska, förra året. Och med Pigg återinstallerad i namnet. Postpunk, undrar någon. Förenklat musik med punkens energi och attityd, men av folk som kan spela. I Tyskland jämfördes de med The Pretenders. Även låthantverket är genomgående ypperligt. Det är också uppenbart att de har kul, även om de kanske inte studsar runt. Men så är de fem stycken på ganska liten yta.
De är ett lite i hemlighet namnkunnigt band. Gitarristen Peter Puders har bland annat spelat med Imperiet, Thåström, Ulf Lundell, Kajsa & Malena och Ulf Dageby. Men om vi börjar från början. Basisten och låtskrivaren Anders Karlmark kände sångerskan Eva Sonesson via ett städjobb på SJ. Innan dess hade Anders och trummisen Svante Svegert, numera journalist, bildat bandet i ett hippiekollektiv i Stockholm sommaren 1980. Två år senare kom gitarristen Puders från Lund. Svegert är ersatt av Johannes Nordell och Gunnar Frick breddar med gitarr och orgel. Frick har spelat med fler än de flesta, men var ganska nyligen i Växjö bakom Kikki Danielsson.
I centrum står ändå onekligen Sonesson, med en pondus i rösten som uttrycker samma ilska, värme och smärta som Patti Smith. Texterna handlar bland annat om rasism, konsumtionshysteri och samtiden på ett sätt som aldrig blir övertydligt. När Sonesson inte sjunger dansar hon, hopplöst och hoppfullt förlorad i musiken. Mot slutet av konserten, när publiken äter ur piggens hand, ler hon och verkar uppriktigt rörd. Publiken kommer igång i samma takt som bandet.
Suggestiva Hurry Up har verser på svenska och refräng på engelska och är en av kvällens höjdpunkter. Dom Som Slår Läger är tung Joy Division-disco. Mina Ögon Ser För Djupt har en monotont drivande basgång. Vill inte vara gäst när de dumma har fest, sjunger Sonesson i När De Dumma Har Fest, som blir första extranummer.
När Commando M Pigg har fest vill alla till slut stå längst fram, dansa och jubla. Och när sista låten Kemal nästan skenar bortom kontroll vill man att det ska fortsätta hela natten.

Läs mer om liknande:
Publicerades ursprungligen i Smålandsposten.

Etiketter: , ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida