fredag, juni 03, 2016

Punk för nybörjare

Det finns folk som tror att Sex Pistols uppfann punken, men egentligen var det snarare tvärtom. Med dem blev det plötsligt viktigare med säkerhetsnålar, sönderrivna tröjor och tuppkammar än att inte kunna spela. Och det var väl aldrig meningen? Plötsligt blev kläderna viktigare än attityden, skådespelet viktigare än innehållet. Punkens ursprungliga tanke var att skala av allt onödigt. Gitarr-, bas- och trumsolon skulle bort. Texter hämtade från Sagan Om Ringen skulle bort. Bara kärnan skulle vara kvar. 2011 finns det få saker som är mindre punk än punk, men det hindrar inte att den ursprungliga tanken var god. Man kan inte vinna varje gång.

The Stooges - The Stooges (1969)
Eftersom Iggy Pop fått titeln punkfader kastad på sig mer än en gång kanske det är lämpligt att börja här. Tonårsångest, frustration och nihilism har sällan svängt skönare. Med raden no fun to hang around, no fun to be alone sammanfattade Pop dessutom den attityd som inte skulle få namnet punk förrän i mitten av sjuttiotalet. Bandet skulle komma att göra två skivor till under sjuttiotalet: Fun House (1970) och den David Bowie-producerade Raw Power (1973), men det är debuten jag oftast återvänder till.

Patti Smith - Horses (1975)
Jesus died for somebody´s sins, but not mine. Så börjar Patti Smiths debutalbum. Det är fortfarande en av de hårdaste textrader som skrivits. Det är möjligt att skivan Easter (1978) egentligen är bättre för nybörjaren, där finns bland annat Bruce Springsteen-skrivna hiten Because The Night och den magiska Ghost Dance, men Horses har...något. Något okammat, något oförlöst. Missa heller inte Smiths självbiografi Just Kids, som är en av de senaste årens vackraste läsupplevelser.

The Modern Lovers - The Modern Lovers (1976)
Jonathan Richman är något av ett unikum och det är möjligt att skivan egentligen inte hör hemma i kategorin punk, men jag blir glad bara av att föreställa mig Jonathans varma utstrålning och den är högst närvarande även på skivan. "Debutalbumet" består i huvudsak av demos som spelade in redan 1972 och när den till slut släpptes hade bandet splittrats, men Richman behöll namnet. För den bredare publiken är han kanske mest känd som han-med-gitarren i Something About Mary.

Ramones - Ramones (1976)
Här betas fjorton låtar av på ganska exakt tjugonio minuter. Bandets sångare Joey Ramone dyrkade Phil Spector, The Beach Boys och The Beatles och ville eftersträva enkelheten och estetiken i det tidiga sextiotalets musik. Bandnamnet togs från The Beatles basist som under en tidig turné tog sig artistnamnet Paul Ramone. Ramones klädstil började som ett skämt, men blev någonstans på vägen ikonisk. Skinnjacka och tajta jeans är än idag en stil som anses rebellisk. Humor i musik är inte alltid lätt. Tycker ni att det idag skrivs för lite låtar om hjärnskador och limsniffning är det hit ni ska vända er. Hey ho, let´s go!

PS. Tre av dessa fyra skivor producerades förresten av före detta Velvet Underground-medlemmen John Cale DS.

PS2. The Modern Lovers finns tyvärr inte på Spotify DS2.

Läs om Patti Smith-dokumentären Dream Of Life

Läs fler nybörjarguider:
Sextiotalspop för nybörjare
David Bowie för nybörjare
Paul McCartney för nybörjare
The Beach Boys för nybörjare

Etiketter:

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida