onsdag, april 13, 2016

Led Zeppelin i blåsväder för Stairway To Heaven

Under många år har det pratats om likheterna mellan Led Zeppelins klassiker Stairway To Heaven och det amerikanska rockbandet Spiritis, äh, något mindre klassikerstämplade Taurus. Nu har frågan tagit sig hela vägen till rätten. Att Led Zeppelin lånat/stulit/inspirerats (välj själva) av en rad blueslåtar utan att ge så mycket credit till de ursprungliga låtarna är inte en nyhet. Men med tanke på att just Stairway To Heaven anses som bandets allra främsta klassiker - men säg inte det till Robert Plant - är det kanske inte en lika känslig fråga. Att Whole Lotta Love är baserad på Howlin´ Wolfs Back Door Man - vad den låter handlar om kan få vara ett annat inlägg - är till exempel ingen hemlighet. Plant sjunger till och med några rader om att han vill vara en bakdörrsman i slutet av Whole Lotta Love. En av skillnaden mellan Zeppelin och de gamla bluesartisternas barnbarn är möjligheten att betala advokatkostnader.
Stairway To Heaven är med på bandets klassikerstämplade fjärde album. Där finns även When The Levee Breaks, "inspirerad" av Memphis Minnies låt med samma namn. Minnie har numera, om jag inte missminner mig, med sitt namn på nyare utgåvor av skivan.
Men med tanke på hur utdragna amerikanska rättegångar kan vara blir det kanske läge att återkomma om några år. Då kanske dessutom JJR Tolkiens barnbarn stämt Plant för alla lån till texter. Den som lever får se.
Läs mer om liknande:

Etiketter:

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida