onsdag, april 08, 2015

Konsertrecension: Stök

Stök
Plats: Kafe De Luxe.
Tid: Fredagen den andra april.
Längd: 15 minuter.
Publik: Ett tiotal längst fram.
Bäst: Glädjen.
Saknade mest: Några låtar till.

- Nu kör vi sista låten. Okej. Det måste vara ett skämt. Trion är trots allt från Göteborg. Men nej, det visar sig att de faktiskt är sista låten, med passande titeln Sabbatsliv, och sedan är det slut efter inte mycket mer än 15 minuter på scenen. Då har de förvisso hunnit med mer hoppande och studsande än många hinner med under en hel turné, men lite snopet känns det ändå.
För inte så jättelängesedan var långfredagen årets längst dag - och inte i antal förväntade soltimmar utan i själva upplägget. Man fick inte umgås med vänner, på tv sändes i bästa fall dokumentärer om Jesus lidande som framåt kvällen fick tittarna att nästan förstå hur det kändes att offra sig för mänskligheten. Sverige sägs vara ett av världens mest sekulariserade länder - men behåll för all del gärna långhelgen som sådan - och då passar det kanske med en energiexplosion runt midnatt. Och mycket kan sägas om dem, men namnet de valde är en bättre beskrivning än vad, säg, Tyst Och Försynt hade varit.
Stök är den sorts liveupplevelse där man egentligen inte behöver gilla musiken för att tycka det är underhållande och stå och veva med händerna i luften och ropa yo. De har spelat som förband till Timbuktu och om hans musik är bredare kan det vad gäller drag och publikkontakt inte varit annat än en lyckad kombination. Publikens placering är annars lite märklig denna kväll. Det är ett fyrtiotal i källaren. Längst fram vid scenen står 10-15 stycken och tycker att det är världens konsert på gång. De andra står och pratar som om det inte finns en popcorn-maskin utklädd till raptrio några meter bort.
Stök är bra på att skapa irriterande refränger som sätter sig vare sig man vill det eller inte. Det är inget problem att sjunga med även om det är första gången man hör dem - ärligt talat går det mer eller mindre att sjunga med redan innan man hör dem första gången. Om det varit fler i publiken och inte hade stått ett helt hus på taket till källaren hade taket möjligtvis lyfts av pumpa-näven-i-luften låten Ett Varv Till. De flesta av kvällens låtar är outgivna och lite långsammare Lever Du Din Dröm Eller Drömmer Du Ditt Liv borde kunna få ett stort genomslag även bland folk som inte druckit för mycket kaffe.
Konserten är en rolig upplevelse så länge den pågår, bandet har en genuin spelglädje och publiken längst fram går banan. Med fler låtar kan det bli något.

Läs mer om något helt annat:
Publicerades ursprungligen i Smålandsposten.

Etiketter: , ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida