tisdag, mars 31, 2015

Konsertrecension: The Majority Says

The Majority Says
Plats: Kafe De Luxe
Tid: Fredagen den 27e mars
Längd: 45 minuter.
Publik: Ett femtiotal.
Bäst: Den oförställda musikglädjen.

- Inget party utan tamburin, eller hur? Det finns många unga band som är upptagna med att framstå som coola, som lägger mer tid på att posera framför spegeln och se till att luggen ligger rätt än på att skriva låtar. Så redan där plockar The Majority Says poäng med att förklara vad det är de letar efter mitt i en låt - You Steal, I Steal - där de skramlar loss rejält med både tungt orgelljud och elgitarr. Egentligen verkar oljudet vara efter låten. På låtlistan står det NOISE med stora bokstäver. Oljudet leder sedan in i hiten 114 (känd från en reklamfilm och med 3,5 miljoner spelningar på Spotify). Tamburinkommentaren visar att de förstått att det är i detaljer och nyanser det sitter.
Efter bara två EPs och två fullängdare har Linköpingsbandet hunnit turnera i Europa - med visst fokus på Tyskland - och spela på South By Southwest-festivalen i Austin i Texas. De har också hunnit bidra med låtar till ett flertal tv-serier. Sextetten är med andra ord stora för att vara relativt okända. Det sistnämnda i alla fall i hemlandet.
Hanna Antonssons röst utgör en viktig del av bandets musikaliska identitet. Den skapar ett djup som den solskeniga musiken tjänar på när det blir för glättigt. Men det är en anteckning i marginalen snarare än ett problem som måste lösas.
Publiken är med från början. Längst fram står några som verkar kunna alla texter utantill. Run Alone är en sympatisk poplåt och det är lätt att tycka om de snygga refrängerna och bandets utstrålning och man står och stampar med redan från inledningen med Calling Your Name.
Det finns förvisso några hipsterskägg och mössor på scenen, men framför allt finns det en uppenbar spelglädje och intrycket är att medlemmarna är väldigt spralliga och lever sig in i musiken. Kroppsspråket antyder att det här är det bästa de vet. De dansar och hoppar så mycket som utrymmet tillåter. Musiken är också väldigt kommunikativt humörhöjande och vägrar stå ensam i ett hörn medans andra roar sig.
The Majority Says har turnerandet mycket och det har betalat sig - bandet är väldigt samspelt. Dragons Den blir sist ut och är en sort låt som lyfter och låter som skriven för att få en hel arena att samtidigt lyfta på armarna - och det funkar på Kafe De Luxe också om än i mindre skala. Många i publiken vill stå långt fram och det är många leenden på plats. Glädjen har segrat och dansen kan fortsätta.

Läs mer om liknande:
Publicerades ursprungligen i Smålandsposten.

Etiketter: ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida