torsdag, april 02, 2015

Skivrecension: Ron Sexsmith

Pop
Ron Sexsmith
Carousel One
(Cooking Vinyl/Playground)
Betyg: 4
 

Things are looking up, sjunger kerublike kanadensaren Ronald Eldon Sexsmith i öppningslåten Sure As The Sky. Och sådär 20 år efter debuten och nästan idel lovord från kritiker och kollegor verkar det som att han börjat tjäna ihop även till ett kommersiellt genombrott med poplåtar i nedstigande led från Paul McCartney (som tillsammans med Elton John är ett stort fan) och Ray Davies. Efter att länge ha kämpat i motvind - dokumentären Love Shines från 2010 handlar mer eller mindre om hur Sexsmith inte får ett sedan länge förväntat genombrott då heller - har han sålt ut anrika Royal Albert Hall i London.
Sexsmiths låtskrivande har å ena sidan alltid varit tydligt utmejslat och låtit som Sexsmith, å andra sidan har han formats av de producenter han jobbat med. Och det på både gott och ont - ibland har han gått vilse. Den här gången sätter han fötterna rätt och gör bland typiska låtar (Loving You och Before The Light Is Gone) mer rockigt stampiga nummer som Getaway Car och låter rent av glad. Det låter som en skiva som varit rolig att spela in. För att fortsätta på McCartneyspåret: här finns stunder som inte hade skämts för sig på någon Wingsskiva i mitten av sjuttiotalet.
Här finns en hel del orgel och ibland en lätt doft av country med fin pedal steel. Till och med några gitarrsolon även om inget av dem är längre än sju sekunder. Ljudbilden är breddad. Soulballaden Nothing Feels The Same Anymore borde Al Green göra en version av innan han går hem för dagen. I ett mer rättvist parallelluniversum är det redan en klassiker.
Det är kort sagt melodisnickrande av högsta skolan. Unna er att upptäcka Sexsmith i vår, det är både ni och han värda.

Lyssna också på: Whereabouts (1999), Retriever (2004) och Forever Endeavour (2013).

Läs mer om liknande:
Borttappad klassiker av Ron Sexsmith fyller tio år (för sex år sedan)
Ron Sexsmith upphör inte att inte förvåna
Paul McCartney för nybörjare
Elton John kanske kan sänka hastigheten
Publicerades ursprungligen i Smålandsposten.

Etiketter: ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida