tisdag, februari 11, 2014

Konserten är bättre än musiken

NAVID MODIRI & GUDARNA
Plats: Kafe De Luxe.
Tid: Lördagen den 8 februari.
Längd: 75 minuter.
Publik: Fullsmockat.
Bäst: Publikkontakten höjer stämningen.

Första låten Vi Gör Det Här För Att Vi Måste lånar sitt gitarriff från Jimi Hendrix Little Wing. Det verkar som att bandet hade kunnat spela vad som helst. Publiken har bestämt sig för att det är fest - förr både kropp och hjärna - och det är publiken som bestämmer. Och de bestämmer att det är dags för dans och händerna i luften. Även om bandets skivor ibland avviker i närmast studentspäxiga låtar stör inte det en ölglad lördagspublik.

Det är enklare att nämna vad Navid Modiri inte gjort än vad han har gjort, men låter namnet bekant är det kanske från P3. Tillsammans med Gudarna har han gjort fyra skivor. Låtarna har influenser från fler håll. Musiken är rytmisk och blandar skramlig pop, soul, hiphop, reggae och elektroniskt. Reggaen och de svängiga låtarna funkar bättre än de lite blekare poplåtarna, både musikaliskt och publikmässigt. Modiri både sjunger och rapar. De flesta låtarna är ordrika. Det Är Inte Lätt har rapade verser och en sjungen refräng som kunde vara från tidigt åttiotalet.

Texterna är mer än ofta politiska och genomtänkta. De handlar inte bara om att partiet X är dumma utan går djupare och uppmuntrar till att tänka och inte bara ha åsikter. Här Kommer En Lista är mycket riktigt en lista Modiri skrivit om saker och människor han tycker om. Omkoppling Sker handlar om hur det skulle vara om Göteborg jämnades till marken av krig. Både av texter och prat mellan låtarna är det uppenbart att Modiri är en tänkande människa. Han kan prata allvar utan att det blir pretentiöst samtidigt som han vet hur man hanterar en publik som inte nödvändigtvis är här för att stå still och dricka te.

- Ska ni sjunga med får ni göra det ordentligt, säger Modiri spelat allvarligt även om allsången redan når upp till godkänd volym. Refrängerna är oftast skrivna för allsång. När ljudet tillfälligt försvinner meddelar basisten Jacob Brydolf att publiken får roa sig själv en stund - ha trevligt då för fan, beordrar han skämtsamt.

Kom Dag Kom tar ner tempot och publiken som står och trängs får andas, men även under de låtarna som är lite mer anonyma håller publiken och Modiri igång och intensiteten håller i sig. Kvällens sista låt blir Någon Håll I Mig. Publiken uppmuntras att dansa och det gör publiken. Låten är en av kvällens bästa och trots vissa ojämnheter har bandet med hjälp av en hängiven publik ordnat fest.
Läs mer om liknande: 
Publicerades ursprungligen i Smålandsposten.

Etiketter: ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida