lördag, januari 25, 2014

Livekarusellen 2014 har börjat

Skivindustrin är kanske nerlagd, men musikindustrin är större än någonsin. Nostalgi har blivit ett effektivt sätt att sälja musik. Katapulten gör tvärtom. Första delen av Livekarusellen som är Sveriges största musiktävling för oetablerade artister har sammanlagt 600 band och artister som deltar över hela landet. 28 av dem var schemalagda på Musikhuset i helgen. Banden är indelade i fem spelpass. Först ut vid 11:00 är Chapter, sist ut vid 22:00 är Ikiryo. Den tredje maj är det final på Palladium.

Någon nostalgi hinns inte med, allt fokus är på nuet. Närmare bestämt de tolv minuter man har på sig när man väl går upp på scenen. Och mellan varje tolvminutare är det åtta minuters paus. Schemat är stenhårt.
- Man går på tårna och man hinner inte slappa, säger Tomas Salonen som är en av ljudteknikerna som ser till att alla banden har bra ljud i förstärkarna. Sköter han sitt jobb är det ingen som lägger märke till honom. Han spelar själv i flera band, men sitter idag mest vid mixerbordet och jobbar till vardags på Studiefrämjandet som är arrangör för dagen. Tomas menar att bredden på tävlingen har blivit bättre sedan namnet ändrades från Rockkarusellen. Hårdare musik dominerar.
- Kidsen är hungriga, sammanfattar Tomas det stora antalet metalband, men han efterlyser mer hiphop och tjejer.
Spelpass tre mellan fyra och sex domineras av band som spelar en teknisk metal med förkärlek för taktbyten. Square Triangles sticker ut visuellt med sina röda tröjor och långa svarta kåpor. Utmed väggarna står nervösa föräldrar och syskon, på scenen är folk koncentrerade. När eftermiddagen övergår i kväll har sammanlagt 600 också tittat via livestreamen på internet.

Fly Agaric kommer hela vägen från Jönköping där medlemmarna går sista året på musikgymnasiet. Gitarristen Oscar Flanagan började spela när han hörde Metallica, men lyssnar också mycket på sjuttiotal med Black Sabbath som särskild favorit. Oscar har stora delar av familjen med sig. Vad tycker de?

-  Jättebra, jag har följt dem från början, berättar mamma Maria med uppenbar stolthet i rösten. Hon lyssnar på sonens musik i bilen, men erkänner att hon inte lyssnade på metal innan. Annars är Oscar just nu upptagen med att arrangera en stödgala som examensuppgift.

Kidsen är mycket riktigt hungriga och på Musikhuset har framtiden redan börjat. Det som går under namnet Det Svenska Musikundret, som gör Sverige till världens tredje största musikproducent efter USA och England, har alla förutsättningar att fortsätta.
Läs mer om liknande:
Publicerades ursprungligen i Smålandsposten.

Etiketter: ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida