söndag, februari 10, 2013

The Como Mamas ger församlingen gåshud


GOSPEL
THE COMO MAMAS
Get An Understanding
(DAPTONE RECORDS/BORDER)
Betyg: 4
Den engelska komikern Eddie Izzard presenterade en gång en teori som gick ut på att ju rikare liv man levt, desto tråkigare blir sången i kyrkorna. Det skulle förklara varför den gospelmusik som sjungs i den amerikanska södern av främst svarta fortfarande innehåller mer glöd och längtan än nästan någon annan musik. Slaveriet är bara tre-fyra generationer bort.
The Como Mamas upptäcktes 2005 när dokumentärfilmaren Michael Reilly åkte runt i Mississippi och för att leta musiker till en film. I det lilla luggslitna samhället Como med strax över 1000 invånare hittade han systrarna Angela Taylor och Della Daniels samt deras vän Ester Mae Smith. När de sjöng Peace Of Mind - som finns med här - a capella bestämde han sig för att spela in dem. Det ska vi vara tacksamma för.
Musiken spelades in i Mount Mariahs kyrka en morgon med tryckande hetta och tre kvinnor som låter som om de aldrig gjort annat än sjungit tillsammans. Och det har de kanske inte. Några andra instrument än deras röster behövs inte. Gospel använder ofta sig av call-and-response, det vill säga att rösterna sjunger i något som liknar dialogform och här är det svårt att inte själv bli en av dem som ingår i respons-sången. Lyssna på Ninety Nine And A Half Won´t Do.
Mest känt av de tretton spåren är förmodligen Nobody´s Fault But Mine som spelades in av blueslegenden Blind Willie Johnson redan 1927. Led Zeppelin tolkade den på skivan Presence.
The Como Mamas sjunger med sådan övertygelse och passion om Honom att till och med den mest övertygade ateist får sig en funderare. Och även om man inte är regelbunden besökare i en kyrka i den amerikanska södern är sången ett bevis på musikens helande kraft.
 Läs mer om liknande:
Publicerades ursprungligen i Smålandsposten.

Etiketter:

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida