söndag, december 02, 2012

All you need en torsdag is Love

File:Lastwp.png
Plats: Kafe De Luxe.
Tid: Torsdagen 29 november.
Längd: En timme.
Publik: Ett trettiotal.
Bäst: Sista extranumret Pokerkväll I Vårby Gård är en modern svensk popklassiker.


Love Antell och hans band inleder med Under Bron som börjar långsamt och sedan byggs upp. Oavsett vad man tycker om att börja konserter med ballader är det modigt. Med andra låten Gatorna Tillhör Oss, titelspåret på Antells solodebut från tidigare i år, kommer kvällens första jubel. 
Antell är förmodligen mest känd som frontfigur i Florence Valentin som släppte tre skivor under nollnolltalet och blev kända för låtar som – alla tre framförs under kvällen - Spring Ricco, Upp På Sociala, Ner På Systemet och inte minst Pokerkväll I Vårby Gård som är en av de bästa The Clash-låtarna (modell London Calling, varken förr eller senare) som gjorts i det här landet. I samma låt kör de också apropå ingenting några takter ur Canned Heats Going Up The Country översatt till svenska. 

I låtskrivandet, särskilt i de lugnare stunderna, kan man även höra referenser till svensk vistradition och han skildrar storstaden, ibland uttalat Stockholm, med samma ambivalenta kärlek som alla har till sin hemstad. Genom Natten låter som en borttappad gymnasieklassiker från åttiotalet och det är menat som en komplimang. Publiken börjar klappa takten samtidigt som låten tar slut, men tanken var god.


På scen ger Antell ett avslappnat men laddat intryck. Mellansnacket består av anekdoter - bland annat om hur han går med sin flickväns lillebror för att lyssna på Swedish House Mafia - politik och skämt. Låten Du Växer Upp presenteras med att den handlar om att växa upp. Textmässigt påminner den om en ung Magnus Uggla, bland annat med raden man lär sig aldrig växa upp.


Musiken är tyngre live än på skiva och fyramannabandet får gärna ta ut svängarna ännu mer, även om de kommer igång ordentligt till slut. Sololåtarna är oftast mindre fysiska än de gamla Florence Valentin-låtarna. Textmässigt kryper de nya låtarna däremot närmare och är mognare.


Det som börjar som en kall torsdagskväll förvandlas sakta men säkert till något betydligt festligare. Live blir Kastar Sten en maffig U2-låt från mitten av åttiotalet med pumpande Adam Clayton-bas och textraden jag ska döda dig långsamt en till gång.


Antell är en bra låtskrivare med stor potential. Frågan är vad han är på väg. Just nu, efter första soloskivan, känns det som han är mitt i ett steg. Det ska bli intressant att se var han sätter ner fötterna.

Etiketter: ,

1 kommentarer:

Blogger "oroshjärta" sa...

man skulle vart där.

9:23 fm  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida