måndag, april 02, 2012

Liverpool i mitt hjärta - låt mig beskriva dig nu


För många är Liverpool synonymt med fotboll, men staden har också en lång historia som innehåller bland annat musik. Invånarna kallas Scousers och är inte utan anledning kända för sin humor och vänlighet.
Vill man gå och åka i The Beatles fotspår finns det gott om möjligheter. I lummiga stadsdelen Woolton ligger Strawberry Field, ett gammalt barnhem med stor trädgård där John Lennon brukade leka i sin trädkoja. Huset han växte upp i ligger runt hörnet. Penny Lane är en gata och ett område som Paul McCartney och George Harrisons skolbuss passerade varje dag. Läge för gåshud?
The CavernMathew Street öppnades som jazzklubb i slutet av femtiotalet och var man där på premiären kunde man njuta av The Merseysippi Jazz Band. I början av sextiotalet hade rock´n´rollen tagit över, The Beatles spelade här cirka 300 gånger och gick från amatörer till Englands största band. När de gjorde sina sista konserter i den svettiga källaren sommaren 1963 ringlade köerna långa utanför.
På sjuttiotalet stängde klubben och fylldes med cement. Ingen trodde platsen skulle få ett historiskt värde. Tio år senare öppnades den igen på "nästan femtio procents samma yta". Sedan dess har eviga ungdomar i alla åldrar och hyllningsband med Vox-förstärkare och peruker samlats här för att sjunga en av musikhistoriens mest älskade låtskatter.
Eftersom The Cavern inte hade rättigheter brukade The Beatles värma upp på The Grapes längre ner på gatan. En bild på väggen understryker att man befinner sig vid bordet bandet brukade sitta vid. Men gå dit innan klockan sex på kvällen om ni vill kunna prata innan hellre-än-bra karaoken tar över.
Hope Street, mellan de två imponerande katedralerna, ligger The Philharmonic Dining Rooms, en pub med restaurang på övervåning. Det är den sortens genuina brittiska pub som påstått genuina brittiska pubar i Sverige vill efterlikna. Lennon sa senare att det han saknade mest från Liverpool var att gå till The Phil, som stället kallas, och ta en öl. Även maten rekommenderas varmt. Man går inte därifrån hungrig.
Behöver man sedan frisk luft kan man åka en runda med de klassiska färjorna på floden Mersey, helst när det börjar skymma och staden sakta lyses upp. Man kan känna stadens och Englands historia i byggnaderna. Från färjan kan man bland annat se imponerande LiverbuildingPiers Head som pryds av fågeln som länge varit stadens symbol och också finns på fotbollslaget Liverpool FCs emblem. Det sägs att de två fåglarna på husets tak är en hane och en hona. Honan tittar ut över floden och ser till att sjömännen kommer hem med livet i behåll – hanen tittar in över staden och kollar vilka pubar som är öppna.
2008, i samband med sitt 800-årsjubileum, utsågs Liverpool till Europas kulturhuvudstad och är nu också med på UNESCOs världsarvslista. Stadskärnan har rustats upp de senaste tio åren. Liverpool lever fortfarande.
Och hinner man inte se allt första gången är det inget problem. Man återvänder förr eller senare. All you need is ett par sköna skor.
Fakta
Var: Kuststad i nordvästra England.
Invånare: 450 000 (1930: 850 000).
Resa dit: Tur-och-retur Göteborg-Manchester (plus fem mil med buss eller tåg) kostar sammanlagt ca 2000 kr. Man kan även flyga direkt från Skavsta tur-och-retur för ca 500 kr.
Resa runt: Bussarna är praktiska men stadskärnan är promenadvänlig. Guidade turer finns, bland annat med The Beatles-tema.
Bo: Man kan bo nästan både hur dyrt eller billigt som helst.
Missa inte: Området kring Albert Dock och Pier Head nere vid floden Mersey har ett fint promenadstråk och ett nyöppnat museum som är gratis. Den anglikanska katedralen längre upp i stan förtjänar ett besök. Och glöm inte gå upp i tornet. St Georges Hall vid Lime Street Station rekommenderas. Självklart ska man också äta en full English breakfast minst en gång i livet.
Missa gärna: Centrala restaurangen Yates, en engelsk motsvarighet till Harrys, där man väntar på maten i över en timme och ändå inte får rätt rätt.
Publicerades ursprungligen i en omskriven version i Smålandsposten.

Etiketter: ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida