torsdag, mars 29, 2012

Uno Svenningsson ger trevlig söndag

Plats: Pop Corner, Alvesta.
Tid: Söndagen 25 mars.
Längd: 70 minuter.
Publik: Drygt 40 personer.
Bäst: Den unoika rösten.
Saknade mest: Några låtar till.

Uno fick sitt genombrott med gruppen Freda´ som var ett av Sveriges största band i skarven mellan åttio- och nittiotal. Tjugo år senare är det söndag i Alvesta och att Uno fortfarande turnérar säger något om hans talang och målmedvetenhet. Hans ofta lågmälda och visbetonade musik och texter passar dessutom utmärkt i ett mer intimt och avskalat sammanhang. De akustiska tolkningarna av gamla Fredáfavoriter som I En Annan Del Av Världen och Vindarna ges nytt liv utan åttiotalsplast. Åtta soloskivor har det blivit, den senaste en julskiva släppt förra året i samarbete med Irma Schultz Keller.
Låtlistan imponerar genom att vara välsnickrad från början till slut och sakna transportsträckor. Vi får bland annat tre ensamduetter utan i tur och ordning Irma, Sonja Aldén och Eva Dahlgren. Vi får höjdpunkter som Terese, Det Jag Behöver och Nära Sanningen. Den vanligaste kritiken mot Uno är att han är för snäll, men i det här sammanhanget är hans genuina sympati och texter rörande. Hans framtoning bygger ingen rockmyt, trots att han har skinnbyxor, men han klarar sig bra ändå och berättar att då treårige sonen en gång bad honom ”sluta knarka”. Han menade snarka.
Uno presenter en låt som sin absoluta favorit och fortsätter jag har skrivit den själv och sjunger Du Är Fantastisk. Stämningen under konserten i källaren är avslappnad. Uno pratar mellan låtarna och inleder ofta med ”jag vaknade upp en natt”. Det blir lite roligare varje gång. Man skrattar och blir berörd, av musiken i första hand berörd. Han spelar förstås sin kanske mest kända låt Under Ytan – och det är inte en dålig låt att vara mest känd för. Den speciella rösten får en större roll i det här mindre formatet när den bara backas av två akustiska gitarr där den andra spelas av imponerande Magnus Röjteberg. De fungerar utmärkt tillsammans.
Publicerades ursprungligen i Smålandsposten.

Etiketter:

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida