I rymden kan ingen höra Radiohead dansa
De fans och kritiker som tycker att det engelska laptopjazzrockbandet Radiohead har slutat skriva låtar, förmodligen redan någonstans kring Kid A 2000, och bara ägnat sig åt rytmer och atmosfär ger nog upp nu. Bandets åtta skiva The King Of Limbs låter som en utomjordisk kusin till In Rainbows och Thom Yorkes röst är ännu mer av ett instrument i mängden.
The King Of Limbs säpptes som nerladdning via bandets hemsida den 18 februari, men den här gången fick man inte välja priset själv, och nu på måndag den 28 februari släpps den även i fysisk form. Skivan är ljudet av ett band som nått en position där de kan göra vad de vill och som också faktiskt gör precis vad de vill. Det är värt en applåd, oavsett om man gillar musiken eller inte. Om man dessutom gillar de här åtta låtarna, fördelade på ca 37 minuter, är det förstås ännu bättre.
Samtidigt kan jag förstå folk som tycker det är konstig musik. Men vill man ha sina låtar vers/ref/vers/ref/stick/solo/ref finns det många andra band man kan lyssna. Vill man däremot höra Radiohead finns det inte så många andra. Nu finns det förvisso gitarrer här, men de spelar inte nödvändigtvis solon eller ens komp i traditionell bemärkelse. De låter inte ens nödvändigtvis som gitarrer i traditionell bemärkelse. På skivan andra spår Morning Mr Magpie är de lika minimalistiska som den uppklippta trumrytmen. De används genomgående på ett speciellt sätt, men på Little By Little låter de som gitarrer brukar göra.
Bandet har trots allt tre gitarrister (om nu inte Yorke har övergått till att spela laptop på heltid) och Jonny Greenwood är en av sin generations mest nyskapande. Jag kan också undra om trummisen Phil Selway saknar sina rocktrummor och klashiga cymbaler nu när han byggts om till trummaskin. Vill gitarristen Ed O´Brien inte trycka på distpedalen oftare? Väntar han på en refräng som aldrig kommer? Är det egentligen bara stabila basisten Colin Greenwood som inte tvingats bygga om sitt instrument?
Efter OK Computer 1997 insåg bandet att de gjort sitt mästerverk, skivan som alltid skulle anses som deras bästa ögonblick. För övrigt en skiva som mindre än ett halvår efter sin release redan omnämndes som bästa skivan någonsin. De hade antingen kunnat ägna resten av sina kreativa liv åt att försöka göra en uppföljare - eller kunde de göra något helt annat.
Deras fem senaste skivor har varit ljudet av ett band som gör något helt annat. Och redan OK Computer var i sin tur något helt annat i jämförelse med The Bends (1995) som var något helt annat än Pablo Honey (1993).
Första smakprovet från The King Of Limbs blev låten Lotus Flower som lades upp på YouTube den 16 februari. Videon föreställer Thom som halvt utklädd till statist i Stanley Kubricks filmatisering av A Clockwork Orange med Twin Peaks dansa-baklänges-i-konstiga-drömmar-stjärna Michael Anderson som koreograf. Efter en och en halv månad har klippet spelats nästan åtta miljoner gånger.
Skivans vackraste ögonblick är pianoballaden Codex som förmodligen är de minuterna som påminner mest om gamla Radiohead och rent av kan beskrivas som det där som folk vill kalla riktig musik.
Radiohead fortsätter, precis som The Beatles gjorde, utforska ljud som tidigare bara funnits i utkanterna av musikvärlden. Det var inte bättre förr, men det fanns möjligtvis tydligare melodier.
Se videon:
Beställ The King Of Limbs direkt från bandets hemsida
Läs mer om liknande:
Radiohead för nybörjare
Om In Rainbows
Varför lyssnar du så mycket på ledsen musik?
Thom Yorke finns med på en lista över 1000 låtar alla måste höra
Tre av 2007-års bästa album
Karin Drejer gör elektronisk musik med Fever Ray
David Bowie för nybörjare
Krautrock för nybörjare
Svensk jazz för nybörjare
Missa inte Ken Burns serie om jazz
Scott Walker är en anna konstig typ som gör musik
Bästa gitarr-riffen? (VÄLDIGT konstig lista, men ändå)
Etiketter: musik
0 kommentarer:
Skicka en kommentar
Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]
<< Startsida