tisdag, september 08, 2009

The Beatles släpps remastrade 090909

[a_hard_days_night.jpg]

Imorgon ställer sig världens samlade popluggar i givakt med hjärtat i halsgropen. Efter många om och men är det dags för The Beatles samlade katalog att släppas digitalt remastrad i både mono och stereo. Av det lilla jag har hört är det monoversionerna man bör sukta lite extra efter. Man kan i alla tidningar läsa om Rubber Soul, Revolver, Sgt Pepper´s Lonely Hearts Club Band, The White Album och Abbey Road.

Själv vill jag gärna höja rösten lite extra för A Hard Day´s Night, bandets tredje skiva från 1964 som på allvar gjorde dem till världens största band. Den spelades in av fyra killar som hade världsherravälde på armslängds avstånd och som visste att de hade världsherravälde på armslängds avstånd. Tidigare under året hade de som första engelska band, för att inte säga första europeiska band, fått ett stort genombrott i USA och både She Loves You och I Want To Hold Your Hand hade nått förstaplatsen i drömmarnas land. Beatlarna själva förstod inte riktigt vad Amerika skulle med dem till. Det var ju där, på andra sidan Atlanten, allt hade börjat. Kan man sälja mjöl till mjölnaren?

Can´t Buy Me Love släpptes på singel i mars 1964. Mjölnaren köpte. Låten var den första av deras singlar som enbart var skriven av Paul McCartney och det är möjligt att detta sporrade John Lennon till den kreativa explosion som innebar att A Hard Day´s Night när den släpptes i juli bestod av tretton låtar som i tio fall var skrivna av honom. Det blev deras första skiva med bara egna låtar och deras enda skiva med bara Lennon/McCartney-låtar även om George Harrison blev tilldelad I´m Happy Just To Dance With You. Kanske kan man ana en liten klapp på axeln i det faktum att den i stort sett bara består av en ton.

Detta är ett The Beatles som ännu inte upptäckt mustascher, sitarer, baklängesgitarrer, LSD eller tror sig vara valrossar. Detta är ett The Beatles som är berusade av sin egen kreativitet och som av bara farten fyller en skiva med popmusik så infallsrik och full av sprudlande melodier att man än idag undrar hur de bar sig åt. Lennon själv skulle senare i ett flertal intervjuer avfärda många av dessa tidiga låtar som just a piece of rubbish I tossed off in five minutes. Bland detta rubbish kan nämnas I Should Have Known Better, If I Fell, Tell Me Why, Any Time At All, You Can´t Do That och I´ll Be Back. Den sistnämnda har i sitt vacklande mellan dur och moll en antydan om vad som komma skulle. If I Fell saknar vers/refräng-struktur men är ändå så självklar att man inte tänker på hur okonventionellt uppbyggd den är. Paul bidrar med vackra And I Love Her (har alltid gillat att de fick in ett And längst fram) och den drivande Things We Said Today.

Låten A Hard Day´s Night med sitt klassiska inledningsackord (G7sus) skrev Lennon direkt när de bestämt att det, en felsägning av Ringo Starr, skulle bli titeln på deras första film som just spelats in. Han misstänkte att en låt som hade samma namn som filmen var garanterad att släppas som singel. Och i likhet med Can´t Buy Me Love blev den etta överallt. Så blev även albumet.

Om 1963 var året de erövrade Europa blev 1964 året de tog över även i nordamerika. Även om vi aldrig kommer kunna förstå vidden av The Beatles storhet och betydelse så kan vi börja med att inte glömma A Hard Day´s Night. Den är kanske inte deras viktigaste skiva, men det var här de, mer än någon annanstans, lade grunden till den viktigaste och kanske lite bortglömda anledningen till varför de nästan 40 år efter sin splittring än en gång dominerar media - sin musik. Den talar för sig själv och den gör det med nytt förbättrat ljud. Man kanske inte kan köpa kärlek, men en box med The Beatles samtliga skivor är inte mycket sämre. Imorgon släpps de. All you need is box.


Läs mer om boxarna i SvD.


Läs mer om en samlings-CD med George Harrison.


Läs en hyllning till Paul McCartney på födelsedagen.

Läs om en intervju med John Lennon.

Läs mer om filmerna A Hard Day´s Night och Help!

Läs om Philip Normans bok Lennon: The Life och hans Shout! om hela bandet.

Läs mer om A Hard Day´s Night.

Läs mer om Revolver.

Läs mer om Sgt Pepper´s Lonely Hearts Club Band.


Läs om en annan The Beatles-autist. Så här känner jag mig också. ;)

Etiketter: , ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida