torsdag, september 24, 2009

Årets bokmässa inleds idag

http://www.thisnext.com/media/230x230/Pile-of-Books-on-your-Wall_0FBBE428.jpg

Om ni läser den här bloggen regelbundet (annars är ni välkomna ändå!) vet ni att jag läser ganska mycket böcker, men jag har tyvärr aldrig varit på bokmässan som idag inleds i Göteborg för 25 gången. Förra året hade mässan mer än 100 000 besökare. Varje mässa har ett tema och årets tema är spansk litteratur och detta innebär runt 40 seminarier och många spanskspråkiga författare på plats - sammanlagt 785 medverkade från 25 länder. Den ekonomiska kris som sveper över västvärlden tycks inte drabba förlagsbranschen. Det är alla tiders rekord på antalet som vill vara med, säger mässans VD Anna Falck till SvD.

DN rapporterar tvärtom att det är kris även för förlagen. 2007 slogs rekord med 80 miljoner sålda böcker för sammanlagt 8 miljarder kr.

Men i fjol försvann 6 procent av marknaden. Och under årets första åtta månader har butiksförsäljningen backat med ytterligare 2 procent.

– Det är inte så konstigt. Konsumtionen har minskat i de flesta branscher till följd av konjunkturen, säger Kjell Bohlind, ordförande för Förläggareföreningen.

De två jättarna Bonniers och Nordstedt minskade förra året med 11 respektive 9 procent, enligt DN.

Däremot tror Pocketförlaget med Fredrik Gustafsson i spetsen att de kommer öka med 50 procent i år. Det är tre miljoner böcker eller 60 miljoner kronor i omsättning, fortsätter han.

Årets bokmässa pågår tom söndag 17:00.

Och för oss som inte har råd med ens en bråkdel av de böcker vi vill läsa - det går precis lika bra med biblioteket.

Min senaste lästa bok: Nikki Sixx - Heroin Diaries, spillror ur ett rockstjärneliv (jag skyller på TkJ). Vilken är din senaste?

Besök bokmässans hemsida.

Ljuger du om vilka böcker du läst?

Dags att läsa böcker om historia.

Boktips för "ljumma vårkvällar" som funkar även nu!

Läs om mitt spontana biografi-år 2008.

Läs en intervju med Joyce Carol Oates. Är det hennes tur i år?

Etiketter: ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida