fredag, juni 01, 2007

Fyrtio years ago idag

Beroende på vem man frågar kan det vara världens mest överskattade skiva, världens bästa skiva, Pauls stora egoprojekt eller "inte lika bra som Revolver" (mitt förslag). Oavsett vad man tycker är det inte många skivor som fortfarande uppmärksammas fyrtio år efter de släpptes.

Sgt Pepper´s Lonely Hearts Club Band är med stor sannolikhet den mest inflytelserika pop/rock-skivan någonsin. Inte minst vad det gäller inspelningsteknik, även om just den aspekten kanske inte är vad gemene man lyssnar på i första hand.

Med tanke på att albumet numera verkar vara på väg ut som uttrycksform i musikvärlden är det heller inte sannolikt att någon kan ta vid. Albumet är, på gott och ont, en symbol från förr. Den senaste rockskivan som lyckades låta som något från framtiden och samtidigt nå ut till en miljonpublik var Radioheads OK Computer.

1968 - alltså året efter Pepper - var första året som det såldes fler album än singlar i världen och 2007 minskar albumförsäljningen med ca 25% för femte året i rad. Även om det - förhoppningsvis - kommer göras musik som är lika bra även imorgon kommer inget kunna få samma kulturella genomslagskraft eller göra samma stilbildande avtryck.

Inte heller kommer omslagskonsten ha samma betydelse i en epok där man bara skriver ner låttitlarna med sin egen hafsiga handstil. Peter Blakes omslag är klassiskt.

På många sätt är det därför lite synd när gamla tråkiga farbröder - vissa ännu inte trettio fyllda - sitter och pratar om en skiva som släpptes 1967 och säger så blir det aldrig mer, men jag tror de har rätt.

På många andra sätt är det lite vackert att The Beatles fortfarande stor där, orubbliga, i sina mustacher och ler. Om det verkligen är popkulturens höjdpunkt som finns fångad i det där omslaget är det i alla fall en färglad och kreativ höjdpunkt.

Billy Shears sjunger om sina vänner, man får nästan till det med Rita, tv:n står på, teét är nästan klart (indiskt te med kakor) och det är ännu en dag i livet. Himlen är förvisso inte klarblå, men i alla fall gjord av marmelad. Alltid något. Och självklart dansar hästen Henry vals. Dessutom måste George Harrisons Within You, Without You vara en av deras mjinst typiska låtar. Och i deras fall säger en hel del.

Dagens låt är A Day In The Life av The Beatles.

3 kommentarer:

Blogger Nicklas sa...

Jag håller med. Rage Against the Machines låt "Revolver" är bättre än hela the Beatles Peppar-Sergeant-skiva.

12:32 fm  
Blogger Leena sa...

Låt inte min son förleda dig Han kan inte rå för att han inte förstår Beatles men även om han lyssnade på dem tidigt 80-tal så fattade han antagligen inte vad det var..

Leena

1:09 fm  
Blogger Ola Claesson sa...

Leena: Min plan är att långsamt lura på honom Beatles via The Who och Kinks. Innan han inser det själv sitter han där och - försöker - sjunga falsett till Paperback Writer.

Tack för ditt stöd.

1:41 em  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida