onsdag, augusti 26, 2009

Stor jäkla bok om Tusen Svenska Klassiker

Vilka svenska filmer, tv-serier, skivor och böcker har du vuxit upp med? Är du sextio år eller yngre är chansen stor att de är med i jätteprojektet Tusen Svenska Klassiker som väger nästan två kg. Efter att vi de senaste åren har fått böcker som 1001 Skivor Du Måste Höra Innan Du Dör och liknande om film och böcker har det nu kommit en grundlig genomgång som bara utgår från Sverige. Bakom boken ligger journalisterna Jan Gradvall, Annina Rabe samt Björn och Ulf Nordström.

Boken är inte heller rädd för det sant folkliga - både Trio Me´Bumba och Göta Kanal finns med. I en artikeln i DN säger Ulf Nordström:
Urvalskriterierna var inte givna på förhand, utan växte fram över tid. Ganska snart bestämde vi oss för att det skulle vara sådant som gjort avtryck, även om det nödvändigtvis inte var det bästa i sin genre.
Boken är inte ett försök att analysera smal och "fin" kultur, utan helt enkelt ett försök att säga något om den andra halvan av det svenska 1900-talet. Den börjar 1956 när svensk tv föds, och sträcker sig fram över början av 2000-talet. Björn Nordström påpekar i linje med detta att ingen av dem egentligen tycker att Göta Kanal är en storartad film. Oavsett personlig smak, här finns fakta från Hemma med Ria Wägner till Knesset, från Owe Thörnqvist och Monica Zetterlund till Amy Diamond, från Åsa-Nisse till Fucking Åmål, från Stieg Trenter till Stieg Larsson.

Personligen är jag glad och tacksam att jag slapp vara med och göra urvalet. För varje sak som finns med finns det ett antal som inte kom med. Arbetet beskrivs som krävande, lustfyllt och svårt, inte minst när det gäller att välja bort. Radio, teater och konst finns t ex inte med av rent praktiska skäl. Boken hade helt enkelt blivit för omfångsrik.

Tanken är att man ska kunna slå upp ett visst år i boken och få en känsla av hur det året var, menar Jan Gradvall. Med tv-monopolets avskaffning och internet bjuder boken också en bild av ett kulturhomogent Sverige som fömodligen inte längre finns.

Läs mer om 1001 Skivor Du Måste Höra Innan Du Dör.

Läs om en ny Monica Zetterlund-biografi.

Läs en hyllning till Per Gessle på hans 50-års dag.

Etiketter: , , , ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida