måndag, september 22, 2008

Stor biografi om John Lennon på väg


Man kan inte påstå att det råder brist på böcker om The Beatles eller John Lennon. Däremot finns inte den boken om Lennon på samma sätt som t ex Peter Guralnicks bägge Elvis Presley-böcker, Howard Sounes dito om Bob Dylan, Barry Miles biografi över Paul McCartney eller Ian MacDonalds The Beatles-bok. Det har mao inte funnits någon bok som man kan peka på och säga läs den när det kommit till John Lennon.

Nu verkar den vara på väg. Philip Norman, som även skrev Shout! om The Beatles (läs om den här), är aktuell med tegelstenen John Lennon: The Life. Här får vi möta mannen som predikar fred, misshandlar sin hustru, sjunger all you need is love, är frånvarande far, är hemmapappa, försöker hantera saknaden efter sin mamma, går från medelklassbarndom till att återuppfinna sig som arbetarklasshjälte, skapar den moderna popstjärnan som både kan läsa och skriva, han började använda droger, blir slav under dem, skriver klassiska låtar på löpande band, hittar en kvinna som kan kontrollera hans demoner och visar lilldraken på ett skivomslag. Samtidigt som han har ett rykte om sig att vara ett otrevligt jätteego beskrivs han ofta, av de som faktiskt kände honom, som snäll, rolig, ärlig och lyhörd. Han älskas fortfarande över hela världen och hans musik är fortfarande ständigt aktuell.

Jag ser två huvudsakliga anledningar till att så många misslyckats när de skrivit om Lennon. Dels var han en härva av motsättningar - se ovan. Dels gjorde han hitmusik av alla sina tillkortakommanden innan de nådde skvallerpressen. Jag är inte säker på att alla tonåringar som satt hemma vid skivspelarna och sjöng med i Help var medvetna om att det var just Help han menade eller att hans kombinerade matchoattityd och ständiga användande av ordet crying i låttexter gick igenom, eller att folk egentligen ville veta. Han skrev om svartsjuka, rädslor, drogberoende och han menade det. När han under en kort period av sitt liv blev en valross sjöng han om det.

Nu verkar det som om en av de mänskligaste och musikaliskt ärligaste konstnärerna får en biografi värd sitt namn. Olika nätbutiker har olika datum för bokens släpp, men de verkar vara överrens om oktober. Dags att göra plats i bokhyllan.

Dagens låt är Instant Karma av John Lennon.

Läs en recension här.

Läs om The Beatles "The White Album".

Etiketter: ,

2 kommentarer:

Anonymous Matilda sa...

Har du läst den än? Och så kom filmen... :)

9:41 em  
Blogger Ola Claesson sa...

Nej, det har jag faktiskt inte. Men jag köpte den på en resa till Liverpool och den står i hyllan. Däremot har jag läst Johns halvsyster Julia Bairds bok Imagine This som ligger till grund för filmen.

12:22 em  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida