lördag, februari 09, 2008

Sydow, nordow, västow och östow - kanske lite baggfloyd också. Och glädjeavdelning.

Såg Ingmar Bergmans Jungfrukällan/The Virgin Source för första gången för några dagar sedan. Den var väldigt bra utan att vara någon av hans bästa. Men en sak slog mig återigen. Max von Sydow. Vilken kille. Vilken haka. Vilken skådis. Innan Ful-T och Skägg-N börjar prata om Flash Gordon kan man nog påstå att Max von Sydow ofta gör sina roller så bra som roller går att göra. Han var enorm i Utvandrarna/Nybyggarna, men det fattade jag inte förrän för några år sedan. När man kommer från Småland tvingades man se Utvandrarna varje år i skolan, i alla fall kändes det som varje år. Hur skulle en tre timmar film om gnälliga smålänningar som svälter, som berättas så långsamt att klockan somnar och där folk inte har tv-spel kunna tilltala en liten tjock tolvåring i Iron Maiden-tröja? Jag vet inte. Och det gjorde den inte heller. Nu tycker jag att det är en av de bästa svenska filmerna som gjorts och von Sydow är briljant i all sin smålänska prakt. Liv Ullmans "smålänska" är däremot hopplös. Inte ens folk i Kalmar pratar så konstigt. Hon är så felcastad man kan bli, hur bra skådis hon än är.

Von Sydow var väldigt bra i Äppelkriget också. I går skulle Tage Danielsson fyllt åttio. Han saknas inte bara av mig.

***
Om den remastrade versionen av The Beatles sista konsert i Candlestick Park låter så illa som den gör - vilket den alltså gör, hur lät då den ickeremastrade versionen? Förresten: en remastrad bootleg? Hur många grupper är tillräckligt stora för att få den äran.

***
Om man uttalar risotto som ris-otto blir det mycket roligare. Då kan man låtsas att mannen som lagat riset hetter Otto. Om man gillar sånt.

***
Pink Floyd-grejen nedan är förresten inte ironisk. Pink Floyd är bra på riktigt. Pink Floyd? Vafalls! Det börja verka trettio, banne mig. Nästa steg är att på fullaste allvar säga saker som "den här biten av Sting är riktigt fin". Men jag ska kämpa emot med näbbar och klor. Minst.

***
På måndag har svartvittsfotografen Anton Corbijns Joy Division-film Control premiär i Växjö. På onsdag har Anton Corbijns Joy Division-film Control premiär på DVD. Såna här saker kan räknas till nackdelarna med att bo i en liten stad.

Etiketter: , ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida