söndag, mars 10, 2019

Föreställning: Anders Jansson

Anders Jansson: Radikal optimist 
Plats: Konserthuset 
Publik: Fullsatt. 
Bäst: Att det inte bara är skämt staplade på varandra. 
Sämst: Folk som tränger sig före i kön.
Betyg: 4

Det har gått arton år sedan Anders Jansson och Johan Wester slog igenom med Hip Hip!. Denna snöiga februaritorsdag kom Jansson på besök med sin humorshow Radikal Optimist, nittio minuter med högt tempo, många skratt och ännu fler ämnen.

Vad som gör att Jansson kallar det humorshow snarare än stå upp är oklart. Ljudeffekterna? Rekvisitan? Men det är humor och show. På inget sätt alltså falsk marknadsföring. Janssons styrka är den nyfikna framtoningen och att det är uppenbart att han har kul på scenen. Det kan bero på att han inte är från Stockholm, inte tar för givet att en karriär i media är något han fötts till som ett oundvikligt öde. Det går att ta mannen ur Staffanstorp, men inte Staffanstorp ur mannen. Och vad våra lokalpolitiker än vill är Växjö närmare Staffanstorp än Stockholm, inte bara geografiskt.

Oavsett vilken klang ordet studentikost har så är Jansson det på ett positivt sätt. På samma sätt som Hasse & Tage var det. Han närmar sig ämnena både analytiskt och storögt, har ett genuint nyfiket nördigt sätt att se på livet. För det är sitt liv han tittar på. En självbiografi i humorform. Porslin, Wham!, låskolvar och tyska nudister. Glasögon. Underbart trams. Lite politik utan att vara politisk.

Ibland går det att skratta både åt honom, med honom och med och åt oss själva. Jansson förvandlar snabbt den stor salen till ett trevligt vardagsrum. Det är så skickligt gjort att det är lätt att missa hur skickligt det verkligen är.


Läs mer om liknande: 
Publicerades ursprungligen i Smålandsposten.

Etiketter: ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida