måndag, februari 11, 2019

Konsertrecension: Honeyboy Slim & The Bad Habits

Honeyboy Slim & The Bad Habits 
Plats: Kafe De Luxe 
Publik: Fullt efter paus. 
Bäst: Draget - ojojoj - och spelglädjen. 
Sämst: 50 minuters paus och 70 minuters konsert. 
Betyg: 4

Öronproppar? Check. Vätskekontroll? Check. Tokdans? Check. Den så kallade plattan i den så kallade mattan? Check. Är det Vetlandas Honeyboy Slim & The Bad Habits som spelar live en fredag i en svettig källare? Japp.
Det är lätt att trilla i fällan och bli lokalpatriotisk, men det behövs inte i det här fallet. Kvartetten är ruskigt bra, att de råkar  vara någorlunda lokala är en slump. Rent musikaliskt är det Beale Street i Memphis i mitten av femtiotalet där vita småkillar som Elvis och Jerry Lee hör och ser saker de aldrig kunnat föreställa sig. Det är Reeperbahn i början av sextiotalet när okända gäng från Liverpool, och då inte bara Rory Storm & The Hurricanes, rock´n´rollade hela natten med hjälp av piller som gjorde dem till jättekula typer.
Honeyboy Slim & The Bad Habits jobbar på sin första fullängdsskiva, det blir några smakprov därifrån, efter att ha släppt några singlar och dessutom ha börjat spela fler egna låtar med rötterna djupt rotade i den tradition de dyrkar. 
Deras covers är smart valda, inte de mest sönderspelade. Ingen Johnny B. Goode eller Tutti Frutti. Och det är tacksamt. De kan andra harva. Här grävs djupare än så. Mest kända låten är Bo Diddleys Road Runner. Basisten Sven Andersson skriker så högt att han inte behöver någon mikrofon.
Honeyboy Slim & The Bad Habits är en orgie i kärlek till femtio- och sextiotalsrhythm´n´blues, men inte på det sättet där det ska vara rätt frisyrer, spexiga solo med ståbas och rosa skjortor  - utan på det roliga sättet där låtarna framförs som det en gång var tänkt, med en känsla av att musiken blir roligare om den tas på allvar. Passa på att njuta. På ett sätt där inget förutom nuet spelar någon roll, inte som mysig nostalgi. Honeyboy Slim & The Bad Habits är helt ointresserade av nostalgi.
De älskar att spela skiten ur sina låtar och få väggarna att vibrera. De är glada som ett gäng grisar som rullar sig i vårens första lera. Och publiken rullar sig med dem. Sista halvtimmen är fem granar.

Läs mer om liknande:
Publicerades ursprungligen i Smålandsposten.

Etiketter: , , ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida