måndag, februari 18, 2019

Konsertrecension: Goran Kajfes Tropiques med Christer Bothén

Goran Kajfes Tropiques med Christer Bothén 
Plats: Kafe De Luxe 
Publik: Ett femtiotal. Alla stolar upptagna. 
Bäst: Att bli påmind om varför man älskar musik. 
Sämst: Att mycket annan musik framstår som tråkig i jämförelse. 
Betyg: 4

Förutom att göra skivor under namnet Goran Kajfes spelar han i Oddjob, Nacka Forum, Fire! Orchestra, Angles 9, Pan-Scan Ensemble, La La Lars och Magic Spirit Quartet. Och 2017 måste han fått några timmar över. Då debuterade den konstellation han kallar Tropiques.
En februarifredag två år senare spelar de i Växjö. Debuten hette Enso och innehåller bara en (1) låt, också kallad Enso. Den håller på i femtio minuter. Uppföljaren Into The Wild har fem spår och är rykande färsk. På scen finns Goran Kajfes på trumpet och synth, Alexander Zethson på piano, orgel och synth, Johan Berthling på kontrabas och Johan Holmegard på trummor, samt gästen Christer Bothén på basklarinett.
För att försöka beskriva det här på ett eventuellt begripligt sätt är musiken av den sorten där det å ena sidan , a: inte händer så mycket, men å andra sidan, b: händer väldigt mycket. Om inte i musiken så i alla fall i hjärtat och hjärnan på den som lyssnar. På den som koncentrerar sig. Det är motsatsen till stå och snacka med ett gäng kompisar och dricka öl-musik. Det börjar med att de letar efter en rytm, känner sig fram, hittar den, och kommer igång. Svårlyssnat? Nej.
Upplevelsen kan ses som en protest mot nyaintryckhelatidennunununästanästanästa-mentalitet. Något som kräver tålamod. Som tar det lite lugnare. Om ett ackord vill hålla på några minuter så håller ett ackord på i några minuter. Många minuter. En hel konsert. Mitt i alla utsvängningar, eller möjligtvis insvängningar, är det väldigt koncentrerad musik. Yvigt och linjärt samtidigt. Varsamt. Vänligt men bestämt. Ömsint. Böljande. Monotont. Varierat. Drivande. Kompromisslöst. Rogivande. Kontemplativt. 
 
Musiken segrar. Tålamod lönar sig. Jazzen lever. Och den sparkar som en häst.


Läs mer om liknande:
Publicerades ursprungligen i Smålandsposten.

Etiketter: , , ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida