torsdag, januari 31, 2019

Jazzguide Växjö och Alvesta våren 2019

“Jazzen är inte död,” konstaterade Frank Zappa i ett ofta använt citat. ”Den luktar bara lite konstigt.” I så fall kommer det lukta konstigt i Växjö och Alvesta under våren. Den svenska jazzen mår nämligen utmärkt, särskilt live.
Kafé De Luxe och föreningen Jazz i Växjö går ut hårt med Goran Kajfes Tropiques den åttonde februari. Kajfes är en av centralgestalterna i den samtida svenska jazzen. Kanske är han mest profilerad genom Oddjob. Kan Kajfes ens själv hålla reda på alla band han är med i?
Vissa vill minsann att jazzen minsann ska låta som den minsann alltid gjort och då kan det bli svårt. För den röda tråden med Kajfes olika grupper är att det blandas och ges hejvilt. Alltså jazz även för er som tror att ni inte gillar jazz. Jazz för er som kanske också gillar rock, hög volym, pumpande bas och långt hår. Eller något helt annat. Med sig på basklarinett har de musikern och konstnären Christer Bothén.
Vill ni veta mer om Kajfes – och det vill ni väl? – rekommenderas musikpodden Jag Spelar För Livet där han bland annat berättar om sin förmåga att ständigt bilda nya band. Eller kanske snarare sin oförmåga att ständigt INTE bilda nya band.  
Även på Palladium inleds jazzvåren med stil. Trettonde februari gästar nyligen skivdebuterande Johan Lindström Septett med Music For Empty Halls. Lindström är förmodligen mest från Tonbruket, men har nu ett projekt med bland andra Jonas Kullhammar och Per ”Texas” Johansson. Det kan bli vad som helst utom tråkigt.
I Alvesta börjar våren 23 februari med även de färska Soundscape Orchestra som blandar fusion och funk som de förnyar med värme och kärlek. Det fortsätter nionde mars med norska Hanna Paulsberg Concept & Magnus Broo. Saxofonisten Paulsberg släppte sitt fjärde album förra året och ett hett tips är att det blir svårt att sitta still när hon och bandet tutar loss. Om inte det vore nog är deras gäst Broo smålänning med rötter i Husqvarna. Han medverkade även på Hanna Paulsberg Concepts album Daughter Of The Sun som släpptes i höstas.
Den 23 mars gästar pianisten Sebastian Bergström med sin Oya Sextett som spelar jazz med afrikanska inslag, inspirerat av  sydafrikanen Chris McGregor som flyttade till England på sextiotalet. I bandet ingår bland andra Anna Högberg på sax. 27 april blir det Here´s To Us, med den spännande uppsättningen sax, flöjt, trumpet och bas.
Om vi ska fortsätta på Frank Zappas linje finns det alltså många goda skäl till att det kommer lukta lika konstigt som det låter bra i Alvesta och Växjö under våren. Väl mött!

Läs mer om liknande: 
Publicerades ursprungligen i Smålandsposten.

Etiketter: , , ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida