torsdag, oktober 31, 2013

50 år sedan The Beatles första Sverigebesök


Redan 1963 var det bättre förr. När The Beatles gjorde sitt första Sverigebesök sista veckan i oktober var åsikterna delade, men kapitlet de inledde pågår än. Sverige var första landet de åkte till efter genombrottet i England. Bemötandet i svenska tidningar var nedlåtande. Showen påstods bestå av några steg fram och tillbaka, deras hår ansågs vara långt och musiken avfärdades som amatörmässig hambo. Färska singeln She Loves You beskrevs som ett jäkla oväsen.
Dagen efter planet tog mark på Arlanda - John Lennon var först ut och påpekade förvånat att det inte fanns någon snö på marken - gjorde de en liveinspelning inför ungefär 100 fans i radiostudion vid Karlaplan i Stockholm. Konserten sändes två veckor senare med den pedagogiska och  korrekta rubriken Popgrupp Från Liverpool På Besök I Stockholm. Inspelningen anses nu vara en av de bästa liveinspelningarna bandet gjorde. Fem av sju låtar kom med på Anthology-projektet i mitten av nittiotalet. De hade fortfarande kvar den svettiga läderattityden från källare i Liverpool och Hamburg. Snart skulle den försvinna bland skriken som dränkte musiken.
Turnén började i Karlstad och konserten var inte utsåld. De billigaste biljetterna kostade tolv kronor och det ansågs dyrt. Men på Ringo Starrs önskemål började det i alla fall snöa på resan dit. Största publiken fanns i Borås med 2500 betalande. Göteborg fick tre spelningar på en eftermiddag.

På resans sista dag var de tillbaka i Stockholm. Tv-programmet Drop In väntade. Två planerade låtar blev fyra. Tidigare under dagen hade John Lennon och Paul McCartney utrustade med varsin akustisk gitarr spelat nya låten I Want To Hold Your Hand för radioprofilen Klas Burling. Med den i täten skulle de erövra USA efter nyår. Dagen efter flög gruppen hem och det var mottagandet i London som fick engelsk media att mynta begreppet Beatlemania.

Den tredje november sändes Drop In på bästa sändningstid på Sveriges enda tv-kanal. De ungdomar som inte tittade var lätträknade. De som inte kammade håret framåt direkt efter programmets slut likaså. Det blev inte bara en musikalisk revolution. Kompisgänget The Beatles blev snabbt mer än vanliga popidoler. De förändrade ungdomens sätt att tänka. Med en till synes helt självklar blandning av respektlöshet, charm och humor lade bandet grunden för en social förändring och gjorde livet lite mer spännande. Man behövde inte niga och bocka för vuxna längre.
Och sex omöjligt intensiva år senare var allt över. Men då hade evigheten redan börjat.

Här kan du titta på Drop In! 
Läs mer om liknande:
Publicerades ursprungligen i Smålandsposten.

Etiketter:

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida