onsdag, januari 23, 2013

Livekarusellen satte snurr på Växjö


Melina Borglowe från Växjö inleder lördagens spelpass två ensam med gitarr. Hon är femton år, har skrivit låtar i två år och har redan kommit fram till att ”kriga runt” och ”prata strunt” rimmar.

- Det är under sången man släpper allt, säger hon direkt efter sitt framträdande, men är nästan för tagen av spänningen för att prata.

Utmed väggarna står medlemmarna i de andra banden och lyssnar. I ett hörn sitter folk på golvet och äter pizza.

Ambiguous Tony gör sin första spelning och trummisen Anton Anderzén från Hjorstberga har både mamma, pappa, storasyster och flickvän i publiken.

- Det var väldigt bra. De blandade stilarna ganska hårt, tycker stolta pappa Torgny.

Det låter skramligt Mando Diao, men också funk. Om bandet inte hittat fram än är det bara till deras fördel. Gitarristen Thomas Bressler sammanfattar att ”det är skitkul”.

Square Triangles från Jönköping och Nightlife från Växjö inspireras av klassisk hårdrock som Judas Priest och Iron Maiden. Sämre influenser kan man ha. Redan de gamla grekerna pratade om att ett gitarrsolo säger mer än 1000 ord. Nightlife spelar en låt om ”den bästa planeten i universum”. Låten heter förstås Planet Rock.

Planetary Disobedience och Astray (från Tranås) spelar en tyngre form av hårdrock. Dödsmetall har en närmast matematisk precision i arrangemangen. Planetary Disobedience beskriver sin musik som ”progressiv melodisk dödsmetall”. Sverige har varit framstående inom dödsmetallen i snart 25 år och musiken har uppenbarligen även en mörk framtid. Längst fram headbangas det vilt - och längst bak står Roger Lönnblad från Studiefrämjandet och ser till att allt streamas live.

- Det är första gången vi gör det. Banden får sin konsert inspelad, berättar han. Som mest har närmare ett 100-tal tittat via nätet.

Melina Borglowe har återhämtat sig efter sitt framträdande och ber om ursäkt för att hon hade svårt att prata innan.

- Det är så mycket känslor som vill ut, förklarar hon och lyckas sammanfatta hela musikhistorien i en mening.
Läs mer om liknande:
Boktips om extrem-metall - Blod Eld Död

Publicerades ursprungligen i Smålandsposten.

Etiketter: ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida