tisdag, december 20, 2011

Farväl till och från Sågskära

Sågskära

Plats:
Orgelsalen på Smålands museum.
När: Lördagen 17 december.
Publik: Fullt, dvs ca 100 personer.
Längd: Tre timmar med paus. Nästan Bruce Springsteen-klass.
Bäst: Det är svårt att inte påverkas av atmosfären.
Sämst: Men nu är det slut.
Fråga: Är Sågskära något kommunistiskt?

Under sina trettio år har Sågskära blivit något av en institution inom svensk folkmusik. När det blivit dags att lägga näverskalmejan på hyllan är det passande att farvälet sker på hemmaplan med traditionsenlig julkonsert på Smålands museum under två kvällar. Det är trettioårsfest, julfirande och avsked i samma paket. Konserten har lite jultema, vi får bland annat fyra Staffansånger (han är mest känd för sin insats som stalledräng) och några hits i en av ordets kanske mer vaga definitioner. Tre av de sex nuvarande medlemmarna har varit med hela vägen - Magnus Gustafsson, Toste Länne och Marie Länne Persson - och de andra tre har tillkommit senare. Men även föredetta medlemmar, vänner och medlemmarnas barn gästar. Jag räknar till 16 personer på scen.

De senaste åren har gruppen spelat mer sällan och medlemmarna varit spridda geografiskt och upptagna på olika hålla. I år uppträdde de inte på Korröfestivalen. Det är som om Kalle Anka skulle missa julafton. Under åren har de prisats och spelat runt om i Europa och spridit småländska visor ända nere i Grekland. Om inte det vore nog har de även nästan testats till Svensktoppen, men låten var några sekunder för lång för att passera regelverket. De har också kallats för Sögskåra i Californian Fiddle Magazine, Sackskara i Tyskland och Skottkärran. Men den sistnämnda spelningen blev inte av.

Oavsett namnet spelar de traditionell folkmusik med början i tidig medeltid med levande och frisk attityd. Det pratas också mycket och det blir något av en anekdoternas afton. Berättelserna gör att den känslomässiga kopplingen till visorna, polskorna, balladerna och valserna blir större och vi bjuds på ett flertal skratt. De är inte bara musikaliska berättare utan även muntliga. Magnus och Marie skulle kunna turnera och berätta anekdoter från alla år på vägarna. Även i pauserna mellan låtarna är stämningen alltså avslappnad och lekfull - som en lyckad familjefest där alla kan spela och sjunga både lågmält och högljutt. Musiken är också både instrumental och a cappella.

Helgen innebar en svängig, vacker och värdig avslutning på en lång, varierad och både krokig och brokig karriär där även många i publiken förmodligen varit med sedan dag ett.

Läs mer om liknande:

Korrö Folkmusikfestival 2011

Medeltida ballader satte guldkant på tisdagskväll

OK Orchestra bjuder på gränslös musik

Musikglädje: Esbjörn Hazelius och Navarra

Esbjörn Hazelius sätt att spela gitarr påminner mig Paul Simon

Mer om Jan Johansson och svensk jazz

Både Esbjörn och Navarra har spelat på Korröfestivalen

Korröfestivalen 2009 har landat med Kebnekajse


Kebnekajses Göran Lagerberg var tidigare med i popgruppen Tages

Gillian Welch spelar amerikansk foilkmusik och har gjort en av årets skivor

Publicerades ursprungligen i Smålandsposten.

Foto: Martin Davidsson

Etiketter:

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida