söndag, juni 10, 2018

Reportage: Muskelrock 2018


Redan på torsdagen vid klockan fyra inleddes den tionde (grattis!) upplagan av hårdrocksfestivalen Muskelrock som håller på hela helgen. Även om de stora kända namnen till största del lyser med sin frånvaro råder det inte brist på bra musik, spelglädje och folkliv. Redan första kvällen var det välbesökt i den lummigt inramade nöjesparken Tyrolen i Blädinge strax utanför Alvesta.
Ett av de första banden att spela i den stekande hettan, inte ett moln så långt ögat kan nå och inte en droppe regn på flera dar, är nyligen återförenade Ice Age från Göteborg. De har beskrivits som ett kvinnligt Metallica (Megadeth är inte heller långt borta) och bildades 1985, även om de sedan var inaktiva under många år. För vänner av komplex thrash av den gamla skolan är de en höjdpunkt. De har dessutom ganska nyligen skivdebuterat, fortfarande med Sabrina Kihlstrand i spetsen på sång och gitarr.
Om Muskelrock inte riktigt kommit igång än, folk har väl jobb att sköta, ger Ice Age en rejäl adrenalinkick med spelglädje för de som är på plats.  Norska doomtrion Purple Hill Witch, tänk tidiga Black Sabbath, har då redan bjudit på härligt långsamma riff. Egentligen inte den bästa sortens hårdrock mitt på dagen, men de vet vikten av ett tempobyte.
På Tyrolen finns förutom mat, dryck (mycket dryck!) och tappra campare också skivförsäljare (förstås), tatuerare (förstås) och besökare som kanske inte träffats sedan förra året. Muskelrock är som folkmusikfestivalen i Korrö fast hårigare och mer högljudd. Det vill säga att gemytet, stämningen och umgänget för många är lika viktigt som musiken. Många tar sig långväga för att njuta.
- Det är vackert här och väl värt att åka hit. Det är inte för stort och det går att upptäcka nya band, säger rutinerade festivalbesökarna Dietmar och Christina som kört hela vägen från Bremen i norra Tyskland bara för festivalen. Sover gör de i bilen och på måndag morgon ska de jobba igen.
De kan se sammanlagt trettiotre artister på tre dagar med lokala Bullet som största namn. Hela tjofläsket kostar inte ens tusen kronor, och då ingår campingplats för de som har den läggningen. Redan på torsdagskvällen är campingen fylld med tält, husvagnar och husbilar.
Muskelrock avslutas på söndag klockan 11 i Blädinge kyrka med musikgudstjänst. Då går det att be om syndernas förlåtelse för alla djävulstecken. Länge leve hårdrocken. Och lika länge kommer Muskelrock leva. Amen.

Läs mer om liknande:
Hårdrock - fördomar och fakta

Publicerades ursprungligen i Smålandsposten.

Etiketter: , ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida