onsdag, februari 21, 2018

Skivrecension: Nicolai Dunger

Nicolai Dunger
Arkebusering Av Egot
(Hi-hat Music/Border)
Betyg: 4 

Det är inte alltid helt enkelt att hålla koll på piteåsonen Nicolai Dunger. Ibland upptäcker jag att han släppt en skiva jag helt missat för ett år sedan, ibland flera år. Arkebusering Av Egot kom så sent som i september och är alltså inte ens ett halvår gammal. Det är hans ungefär sjuttonde skiva som soloartist och den tredje på svenska. Den andra på svenska med egna texter (den första på svenska innehöll tonsatta dikter av Edith Södergran).
Arkebusering Av Egot är en relativt enkel och följsam skiva. Lite viston, lite jazzackord och Dunger själv har sagt att Amerika i hans öron låter som något som skulle kunna ligga på Svensktoppen. För att vara en skiva av Dunger är det kanske mer Svensktoppen än till exempel hans gökursprojekt A Taste Of Ra, som å andra sidan inte riskerar att misstas för något som spelas på kommersiell radio.  
De tio låtar som utgör den trettiotvå minuter långa skivan möts av en Dunger som i alla fall skrivit ovanligt raka texter. Kanske även ovanligt personliga. Eller möjligtvis blir det bara mer påtagligt när han sjunger på svenska. Texterna hamnar också mer i centrum när arrangemangen är så sparsmakade. Mammans bortgång blir något av ett tema, inte minst i den korta - och nästan skissartade - gripande Mamma Går Igen.

Dunger blev dessutom pappa för första gången, femtio år gammal, strax innan inspelningen. Kanske inte en slump att han gör en så naken skiva just nu.

Mer om liknande: 

Etiketter: ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida