söndag, februari 18, 2018

Konsertrecension: Thomas Stenström

Thomas Stenström 
Växjö teater 
Publik: Cirka 150. 
Bäst: Atmosfären. Publiken njuter för fullt. 
Sämst: Vissa låtar blir lite anonyma. 
Betyg: 3/5

Thomas Stenström var i Växjö så sent som i somras. Då var han utomhus i Linnéparken och hade ett band med sig. Till teatern denna kalla och vackra vinterkväll har han bara Johannes Runemark till hjälp, förvisso med tillgång till en smärre orkester i synten plus elgitarr, piano och munspel. Det är ett modigt grepp att skala ner. Det kräver starka låtar och förmåga att kommunicera med publiken. Trasig Med Dig, en avancerad gymnasietryckare från tidigt åttiotal, inleder komplett med långsamma synttrummor. Publiken går ut hårt med en rejäl applåd. Andra låten På En Vacker Dag inleds med akustiskt gitarr och munspel som skulle kunna vara intro till nästan vilken akustisk Bruce Springsteen-låt som helst. Elvis, Einstein Och Jag tillhör en av höjdpunkterna, liksom fina extranumret Tårar Torkar Långsamt.
Det har snart hunnit gå fyra år sedan hans stora hit Slå Mig Hårt I Ansiktet släpptes och på Spotify är den hans överlägset mest spelade låt. Det finns fler bra låtar, men lite mer eget uttryck skulle inte skada. Han borde våga bli mindre av sina idoler och mer sig själv. Eller är det dialekten som gör att han påminner om en känd Håkan?  Det råder inte akut brist på svenska män med gitarr som sjunger om sin uppväxt, även om just Stenström gör det med mer empati än många. Men det krävs ytterligare något extra för att sticka ut i det gänget. Hur många barn- och ungdomsskildringar behövs i svensk pop?
Som textförfattare har han ändå öga för både detaljer och narrativ. De 75 minuterna känns anpassade för att undvika transportsträckor och hans pojkaktigt (han fyllde trettio i januari) charmiga och ödmjukt kaxiga prat med lätt Uddevalla-dialekt mellan låtarna plockar poäng. Han förklarar bland annat att om han ser arg ut är det bara för att han är nervös.
Kvällens upplägg visar att han har ambitionen att utmana sig själv och utvecklas. Återkom gärna. En bra låtskrivare kan bli bättre. Stenström kan vara något stort på spåret.

Läs mer om liknande: 
Publicerades ursprungligen i Smålandsposten.

Etiketter: , ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida