lördag, januari 20, 2018

Skivrecension: First Aid Kit - Ruins

First Aid Kit
Ruins
(Columbia/Sony)
Betyg: 4
Det har gått fyra år sedan First Aid Kits förra album Stay Gold. Liten sammanfattning: Lång turné, stora framgångar, tecken på utbrändhet, tårar, separation, mer tårar, ledighet, identitetssökande, några förmodligen välbehövliga månader ifrån varandra, körkort och ljus i slutet av tunneln. Vi kan kalla det livet. Och nu är de tillbaka med en skiva som på något sätt sammanfattar allt detta. Som vanligt med lysande låtar och strålande stämsång. Denna gång med lite ruffigare ljudbild med båda elgitarr och även i övrigt större arrangemang. Producenten Tucker Martine (My Morning Jacket) är också ny, även om de velat samarbeta länge. Både Glenn Cotche från Wilco och Peter Buck från R.E.M. gästar.
Och texter som känns mer som att de handlar mer om deras egna erfarenheter och lite mindre om vad de hört andra sjunga. Kanske inte en slump att omslaget går i svartvitt snarare än Stay Golds färggladare toner.
Vad som känns igen är hur jäkla bra det är. Och här är det lockande att börja rabbla låttitlar. Singlarna It´s A Shame och Fireworks (stråkarna!) finns förstås här, höstens You Are The Problem Here gör det tyvärr inte. Kanske hade den inte riktigt passat in i stämning och atmosfär med sin ilska och bitande taggtrådsgitarr, men den höll definitivt måttet kvalitetsmässigt. Postcards hade platsat på nästan vilken som helst av Dolly Partons sjuttiotalsskivor.
Om det är en klyscha att lidande leder till stor konst har First Aid Kit ändå just bekräftat den. Mer njutbara ruiner än de här blir det svårt att hitta vintern 2018. 

Läs mer om liknande:

Etiketter: ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida