onsdag, juni 08, 2016

Reportage: Vårstad i Växjö

För en Vårstad behövs två saker – en vår och en stad. Denna sena majlördag när juni står och rättar till kragen en sista gång utanför dörren var hela Växjö fullt med musik, teater, trolleri, cirkuskonster och, tja, stadsvandringar om arkitektur. Det går inte att klaga på bredden. Det gick att roa sig från tio på förmiddagen till tio på kvällen. Klockan tolv på Båtsmanstorget, bara för att börja någonstans, spelade Glaskvartetten. Av Erika Säfström Engman och Gabriele Freese på violin, Anna Widlund på viola och Lena Müller på cello framfördes bland annat musik av The Beatles, Elvis Costello och Mozart. En solig Penny Lane utgjorde en av höjdpunkterna. Rutinerade som de är hade de satt sig under ett tälttak och tagit med klädnypor att fästa noterna med. Det blåste inte mycket, men alla som försökt läsa en tidning på en uteservering vet att pustar som knappt känns kan ta med sig en bilaga fortare än kvickt. Det var för övrigt också glasgatans dag och Sandgärdsgatan lyftes fram. Där finns konst av inte mindre än sju glaskonstnärer från Kosta Boda. Om ni inte tänkt på det är ni inte ensamma, men gå gärna lite långsammare nästa gång. Det gick också att göra egen glaskonst, bland annat i form av gravering. Eller så här – det gick att försöka. Röda korset var på plats i fall att.

På tal om musik höll Palladium öppet hus hela dagen och blandade friskt mellan pop, klassiskt, körer och jazz – och albansk folkdansfestival, som arrangerades för tionde gången i ordningen. Här fanns bosnisk, albansk och balinesisk folkdans representerad. Folkdanslaget Värendsgillet firade dessutom sextio år med både dans och parad med gäster från Danmark och Norge.

På jazzsidan tutade lokala institutionen Thubanon loss och skapade storbandskänsla på den lilla utomhusscenen utanför Palladium där alla medlemmarna på något sätt mer eller mindre fick plats. Kulturskolan var också på plats, bland annat tonåriga 4 Strokes spelade och hann riva av både Kiss och Alice Cooper med skön attityd. Tyvärr utan smink, explosioner, svärdslukning, giljotinering och boaormar, men ändå. Drivet finns där. Rita Pascácio kommer från Portugal och jobbar på Palladium. Hennes arbetsdag sträckte sig från åtta till 23 denna lördag. Hon har nervöst kollat väderprognosen hela veckan. Himlen är rejält mulen och vid två börjar det tillfälligt regna lite försiktigt.

Innan dess inleddes en internationell dans- och musikfestival på Stortorget. Färgglada dräkter och dans visades upp. För de som behövde fylla på med energi fanns också chorizo och halapeños, båda mycket välsmakande. Hercules Fritzon hade åkt från Ryssby och tyckte det var kul att det är så mycket folk på plats. Han ger också korven tummen upp.

Vid Speakers Corner var det trolleri och teater. Bland annat Puck och Rosini samt Magic Markus höll igång och jonglerade med knivar till barnens förtjusning. Några av dem hade möjligtvis druckit för mycket kaffe. Kanske för att det inte riktigt var varmt nog för glass. Några barn fick också vara med och hjälpa till att välja kort. Ännu fler glada barn fanns det om möjligt i Teaterparken där det gick att få ansiktsmålning (hurra!) och testa en rad olika aktiviteter. De trollades även här och trottoaren framför det gamla badhuset hade med hjälp av kritor gjorts betydligt mer färgglad än vanligt.

En sådan här dag gäller det att inte planera för mycket. Konsten är att lite spontant och i makligt tempo kryssa runt på chans och snubbla över en och annan godbit som man inte planerat, men ändå bli stående eller sittande framför och fascinerad av. Det kräver förstås bra väder, annars infinner sig inte den rätta lediga känslan. Har det börjat plaska om strumporna påverkas kroppshållningen negativt. Många är ändå optimister och kör med shorts och sandaler – utan strumpor. Smart. Det finns dåliga väder, oavsett vad alla gympalärare tror.

Vi hade i alla fall delvis tur med vädret, för att nästan använda en känd fras. Och det hela kan sammanfattas med att det trots viss nederbörd blev en trevlig Vårstad i vår stad.

Läs mer om liknande: 
Publicerades ursprungligen i Smålandsposten. 

Etiketter: , ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida