måndag, augusti 17, 2015

Konsertrecension: Noorlie & KKV

Norlie och KKV
Plats: Linnéparken.
Tid: Onsdagen den första juli.
Längd: 45 minuter.
Publik: Närmare 3000.
Bäst: Publiken längst fram vet hur man roar sig på konsert.

Det är lätt att missa hur stor hiphopen är i Sverige, och inte minst hur stor svensk hiphop är. Norlie (Sonny Fahlberg) och KKV (Kim Vadenhag) gör inte renlärig hiphop utan blandar även in bland annat techno, house och rock. Musiken har tagit dem till förstaplatsen på bland annat NRJs Dagens topp tre. Framgångar mäts inte längre i antalet hits på Svensktoppen, men i hur många visningar man har på YouTube. Tröjan Du Hatar har till exempel över 2 500 000 och skapar imponerande allsång under ett lugnt parti innan festen börjar igen. Där Jag Hänger Min Hatt och Du Får Göra Vad Du Vill Med Mig får publiken att hålla upp telefonerna (nollnolltalisternas motsvarighet till att applådera) och möts av iiiiii. På vissa konserter går publiken och köper öl om det är en låt de inte gillar och på vissa konserter håller publiken upp telefonerna när det är en låt de gillar. Ni vet vad gnällbältet är? Längst fram vid scenen står ett imponerande gäng tonårstjejer, eventuellt Växjös samtliga, och bildar ett iiiiiiibälte. Det är förstås precis som det ska vara.

På Facebook har över 42 000 gillat duons sida. Att de så sent som i tisdags var med i Allsång På Skansen kanske också är en förklaring till att parken är full av folk. 25 grader och klarblå himmel skadar inte heller. Om vi som har närmare till pension än till studentfest visar vår uppskattning genom att klappa tre gånger istället för två visar Norlie och KKVs fans - som onekligen har åldern på sin sida - uppskattning genom att hoppa, veva med armarna och hoppa lite till med en sådan frenesi att de nästan glömmer ta selfies (för er som är jättegamla, typ 42, är det alltså när man håller ut mobilen på rak arm och tar en bild av sig själv). Glädjen är påtaglig både på och framför scen. Norlie och KKV har bestämt sig för att ingen ska gå från Linnéparken besviken. Det är en attityd fler artister borde ha. Ingen Fucking Semester-tour gör skäl för namnet.

Även om det inte blir något pris för variation i låtarna är mallen effektiv. Tempot är högt förutom i extranumret. Och extranummer på så sätt att de förklarar att de inte har fler låtar medans gitarristen (även trummis och keyboard finns på scen) stämmer. Sedan avslutas allt med den stillsamma Ingen Annan Rör Mig Som Du som på bara några månader blivit en allsångsfavorit, både på Skansen och i Linnéparken.

Läs om något helt annat:
OK Star Orchestra bjuder på gränslös musik
Skivrecension: Terakaft - Alone 
Skivrecension: The Touré-Raichel Collective
Publicerades ursprungligen i Smålandsposten.

Etiketter: , ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida