onsdag, augusti 05, 2015

Säljerydfestivalen 2015 - John Holm tittar förbi

Efter lite pillande med ljudet och diskussion om vilken tonart de ska spela i sätter John Holm och Peter Bryngelsson igång med Maria, Många År Och Mil Från Här. Att Holms musik är älskad märks i publiken som med Säljeryds mått mätt motsvarar ett utsålt Ullevi. Uppslutningen är en kombination av att Holm inte turnérat sedan sjuttiotalet och att de som fastnar för hans musik ofta fastnar ordentligt. Längst fram sitter rent av Jerry Garcia från Grateful Dead, trots att han gick bort 1995. Bryngelsson inleder ensam med sin fantastiska hemmagjorda gitarr och berättar kärleksfullt och humoristiskt om bland annat Fleetwood Mac-gitarristen Peter Green under klarblå himmel.

Under sjuttiotalet gav Holm ut tre skivor som har en viktig plats i den svenska rockens utveckling. Nu har det gått 16 år sedan senaste skivan av sammanlagt fem. Under några år på nittiotalet bodde han i Kalifornien och jobbade med att installera stereoapparater hemma hos filmstjärnor, hur man nu får ett sånt jobb.

- Vi bor båda i Älmeboda och vi är båda seriemördare, presenterar Bryngelsson sin ”lilla gäst”, som han kallar Holm. Det förklarar också (Älmeboda alltså, inte seriemördandet) varför Holm dyker upp just i närliggande Säljeryd. De spelar Bob Dylans A Hard Rain´s A-Gonna Fall i en version kallad En Hård Värld Vi Lever I. Den Öde Stranden har snygg slide av Bryngelsson och snyggt munspel av en ung man som också - förmodligen inte av en slump - heter Holm i efternamn.

Det var tack vare John Holms musik Camilla och Kjelle Ryglert blev ett par för nästan exakt 26 år sedan. Kjelle har med sig skivor som Holm villigt signerar efter spelningen, bland annat två exemplar av debuten Sordin.

- Den ena är för att spela, den andra är reserv, förklarar Kjelle dubletten och ser glad ut. När Bryngelsson avslutat med en polkaversion av Jimi Hendrixs Voodoo Chile är nästa stopp på spelschemat Sylvester Schlegel, som soloartist mest känd för sin medverkan i Melodifestivalen med Bygdens Son. Solen börjar gå ner medans Schlegel och hans band bitvis rockar loss ordentligt med början i Brasved. Sista låten Kallar Du... blir en av höjdpunkterna.

En veckas musikfestival med strålande väder börjar lida mot sitt slut i den Småländska skogen. Människomyllret och campingen kommer snart försvinna för denna gång. Kossorna kan dra ut öronpropparna och mua ostört igen medans de längs stora vägen tillfälligt uppsatta 50-skyltarna packas ner. Men luften är fortsatt varm. Sommaren lever i Säljeryd, hoppas John Holm är glad ikväll.

Läs mer om liknande:

Etiketter: , ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida