måndag, augusti 10, 2015

Konsertrecension: Stures Dansorkester

Stures Dansorkester 
Plats: Kafe De Luxe.
Tid: Fredagen den 31 juli.
Längd: 90 minuter plus paus.
Publik: Ett åttiotal som mest.
Bäst: Musikglädjen, dansglädjden och livsglädjen.
Sämst: Att det tar slut.
Saknade mest: Mer!

Självaste Bob Marley lär en gång ha sagt att reggae låter bäst på skånska. Kanske hade han hört Peps Stir It Up-översättning Styr Den Opp. Att Stures Dansorkester gör just den låten i sin konsert är en händelse som ser ut som en tanke. Det är förresten den enda låttitel den här recensionen kommer innehålla. Konserten är nämligen av den sorten att alla låtar framstår som den absoluta höjdpunkten och alla förtjänar att nämnas, så för att det ska bli rättvist nämns ingen.
Det är inte bara dialekten som gör att Peps är i huset. Det är också den sortens genommusikaliska upplevelse han ofta står för. Kul också att publiken är här för att dansa, inte för att stå med armarna i kors i ett hörn. Ännu roligare att femmannabandet inte är här för att stå med armarna i kors. Carl-Martin Vikingsson visar sig vara en publikdomptör besatt av rytmen. Publiken äter snart ur hans hand och bandet och publiken hetsar varandra.
En vanlig fördom om reggae (tillsammans med den om att allt låter likadant) är att det är musik gjord för soliga stränder. Det är fel. Reggae gör sig bäst i en källare där basen har möjlighet att få väggarna att vibrerara. Och nog vibrerar det. Vikingsson har förresten ett förflutet i hiphopgruppen Svenska Akademin och ibland övergår hans sång i rap. Bandnamnet Stures Dansorkester kommer från att Vikingsson använde sig av artistnamnet Sture Allén den yngre och kallade bandet Sture Alléns Dansorkester, men den riktige Allén visade sig inte uppskatta bra musik. Oavsett vilket, 2006 släppte orkestern debutskivan Långsamt Gift I Bestens Buk. Sedan dess har de gjort ytterligare en skiva och jobbar för tillfället på ett album som ska komma till hösten. Av smakproven därifrån kan den bli något i hästväg.
- Nästa trudelutt är en höftövning, säger Vikingsson framåt slutet av kvällen. Som om publiken - och musikerna - inte dansat sedan första låten. Och om rytmerna oftast kommer från ibland långsam reggae ökar de tempot och närmar sig ska efter paus. På något sätt får de i ytterligare en växel till. Karibiska rytmer lägger sig också i. Det ser ut som om pelarna dansar. Stures Dansorkester är kort sagt den sortens konsertupplevelse som påminner om varför musik är livsnödvändigt för både kropp och själ. Bli inte förvånad om Jah visar sig vara skåning.

Läs mer om liknande: 

Etiketter: , ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida