måndag, januari 05, 2015

Skivrecension: Bibb, Möller & Reiersrud - Blues Detour


ERIC BIBB, ALE MÖLLER & KNUT REIERSRUD
Blues Detour
PLAYGROUND PGMLCD133
Om man tar en bluesgitarrist född i USA, en svensk folkmusiker och en norsk världsmusiker får man en intressant blandning som inte är helt lätt att beskriva men trevlig att lyssna på. Musiken blandar nyskrivet, gammal blues i form av Tommy Johnson och Blind Willie Johnson (Nobody´s Fault But Mine börjar någonstans i arabvärlden) och gammal folkmusik från såväl Sverige som Grekland. Från Grekland hämtas stilen Rebetica som brukar kallas orientens blues. När man hör Doctor Aman, med rötter i sången O Yiatros från tidigt 1900-tal, förstår man varför.
Musikaliskt står Bibbs akustiska gitarr i centrum och runt den finns såväl skalmeja som turkisk saz, som också kallas bağlama. Skivan är inspelad live och applåderna bidrar till atmosfären. Några rytminstrument finns inte, men väl handklapp och Bibbs rytmiska gitarrspel. Särskilt i hans egenskriva låtar blir det bitvis rejält med fotstamp, även om Möller inte kommer långt efter med Springlek. Eller för all del Reiersruds flinka gitarrfingrar i Buckride som bara spelar snabbare och snabbare tills trillar av.
Skivan är utmärkt värmande sällskap under långa kvällar när levande ljus ersätter solen. Avslutningen där Needed Time övergår i en tolkning av Louis Armstrongs Wonderful World strider kanske mot bluesens grundidé - att världen är underbar måste väl ändå vara ett missförstånd? - men i sällskap med den här trion är det i alla fall en tanke värd att överväga.

Etiketter: ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida