Bokrecension: John Cleese - Men Hur Som Helst...
MEN HUR SOM HELST...
John Cleese
Förlag: Forum
Översättning: Marianne Mattsson
John Cleese
Förlag: Forum
Översättning: Marianne Mattsson
John Cleeses självbiografi sågades ganska pardonlöst i vissa recensioner. Jag kan förstå det, men håller inte med. Förväntar man sig Monty Python (all debatt kring Life Of Brian), Fawlty Towers, A Fish Called Wanda och snask kring hans senaste skilsmässa blir man besviken.
Faktum är att några av de saker Cleese är mest känd för bara avhandlas i bisatser. Faktum är att boken slutar 1969 när Monty Python börjar spelas in. Lite snopet kanske. Men då kanske det här bara är tänkt som del ett av ett flertal biografier. Vet inte. Cleese tar oss till nuet med en litet kapitel där även Monty Pythons återförening avhandlas. Däremot är det en liten lucka från 1969 till 2014. Men vad handlar boken om då?
Om hans uppväxt, utbildning, hur han träffar Graham Chapman, utbildar sig till jurist, blir lärare, inser att man inte behöver ha alla svar, börjar skriva, börjar turnéra som komiker och på så sätt får i en fot på BBC. Och varför Sophia Loren skulle bli fastsurrad vid en gris. Vi får detaljerade beskrivningar om hans medverkar i The Frost Report, At Last The 1948 Show och I´m Sorry, I´ll Read That Again. Serier som de flesta av oss inte har sett och mest känner till som saker Cleese gjorde innan Python. Vi får också veta, i ett ovanligt exempel på skildring av Cleeses privatliv i vuxen ålder, hur han träffar sin första fru Connie Booth i USA. De skulle senare skriva Fawlty Towers tillsammans - där Booth spelade Polly.
Visst kan man undra varför Cleese valt att fokusera sin bok på åren fram till genombrottet. Men å andra sidan gjorde Patti Smith samma sak med Just Kids, men ändå.
Trots alla dessa frågor är det en intressant och rolig bok, även om den nu inte handlar om vad alla trodde den skulle handla om. Cleese skriver underhållande, analyserar (hans vilja att förstå, verkligen förstå, är känd). Vi får helt enkelt se världen som den ser ut genom Cleeses ögon, snarare än en rak biografi. Hans uppväxt tycks ha utspelat sig i en skyddad verkstad där de två föräldrarna inte riktigt ha velat ha ett barn. Och man förstår varför Cleese blev som han blev.
Om man redan innan man öppnar boken är beredd på att många av de mest kända stoppen i hans liv inte kommer avhandlas är detta, trots allt, en bok att rekommendera. Och gör er beredda på några skratt mellan alla psykologiska analyser.
Läs mer om liknande:
Monty Python´s Flying Cirkus 40 år (2009)
Monty Python aktuella med dokumentär.
Fawly Towers har fått ett eget inlägg
Michael Palins serie Ripping Yarns är oförtjänt bortglömd
Monty Python´s Flying Cirkus 40 år (2009)
Monty Python aktuella med dokumentär.
Fawly Towers har fått ett eget inlägg
Michael Palins serie Ripping Yarns är oförtjänt bortglömd
Etiketter: film, humor, litteratur, televisionsapparaten
0 kommentarer:
Skicka en kommentar
Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]
<< Startsida