tisdag, juli 09, 2013

Genesisfestival på Tyrolen i Småland

På Genesisfestivalens utomhusscen står en DJ och spelar unzunz-house. I publiken står ett trettiotal under närmast klarblå himmel och utför ett Friskis & Svettis-pass med kroppsspråket hos ett gäng bakfulla charterresenärer. Det är tidigt på kvällen och musiken kommer hålla på ett tag, från nio på morgonen till två på natten. Dansar man energiskt redan tidigt på kvällen kroknar man innan solen går ner. Mellan torsdag och söndag spelar ett gäng DJ:s och band från Sverige, Danmark, Schweiz, Italien och Tyskland.
Elektronisk musik var länge Ibiza eller tyska industrilandskap. Den anses av kritikerna ofta vara kall, känslolös och sakna själ. Det blev inte bättre av att tyska pionjärerna Kraftwerk ibland bytte ut sig själva mot robotar på scen. När DJ-trion Swedish House Mafia förra året sålde ut Friends Arena tre gånger blev, om inte förr, DJ:n den nya rockstjärnan. Och om housemusik är storstad kan man undra vad en lummig folkpark i Smålands obygd kan bidra med. Å ena sidan känns det långsökt, men å andra sidan - varför inte?

Musiken i parken är envis. Rytmen pågår närmast non stop. Den upphör en kort stund en gång i timmen när DJ:n byts. Publiken är blandad, men två mönster framträder. Killar har vadtatueringar, linnen och antingen bakvänd keps eller Beppe-mössa. Många tjejer har en klädstil som antyder att de tycker om att prata om att de inte äter kött och är intresserade av en alternativ livsstil (flerfärgade klänningar, stora linnen och sandaler). Rastaflätor är inte helt ovanliga. Alla musikstilar är livsstilar. Serveringen har mat som är vegetarisk och vegansk. Att gå på toa kostar fem kronor. Man kan också gå tio gånger för fyrtio kronor. Dansar man tillräckligt hårt kanske ölen som vill ut avdunstar som svett istället.

Antalet besökare som passerat trettio kan nästan utan att överdriva räknas på ena handens tumme. När jag får syn på ett par som med marginal passerat pensionsåldern blir jag nyfiken på vad de tycker. Jag försöker prata med dem men de hör inte vad jag säger. Och det gör inte jag heller. Musiken är hög.

Under tidig fredagskväll är campingen fortfarande mer folktät än parken och vakterna som är på plats behöver inte göra mer än rätta till öronpropparna. Samma sak gäller tack och lov de två som jobbar i Röda korset-tältet. De sitter i varsin stol och tittar på utan att deltaga.

Mellan campingen och parken finns en liten marknad där det främst säljs smycken och kläder, bland annat med buddistiska motiv. Man kan också köpa massage för 100 kr och det kanske är en bra idé om man planerar att dansa en hel helg. I ett stort tält finns möjlighet att testa yoga och meditation. En man från Tyskland säljer kaffe som är fair trade och godis från Haribo.

- Man lever inte i det förflutna, man lever i nuet, förklarar han. Kanske sätter han fingret på hemligheten. Musikens monotona rytm gör att man blir närmast hypnotiserad och glömmer tid och rum. På campingen spelar några småkillar fotboll. De har också glömt tid och rum. Alla är Zlatan.
Läs mer om liknande:
Psykjunta var nyligen på Tyrolen
Rock- och bluesfestival på Tyrolen
Kraftwerks skivor släpptes i snygg box för några år sedan
På lördag spelar det engelska hårdrocksbandet Iron Maiden på Friends Aren
Publicerades ursprungligen i Smålandsposten.

Etiketter: ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida