torsdag, maj 30, 2013

Recension: Glesbygd´n - En Hand Som Värjer Kronans TyngdIMG_9512

LANDSBYGD´N - En Hand Som Värjer Kronans Tyngd
EGEN UTGIVNING
Betyg: 3/5

Redan 1975 gjorde Peps Persson reggae på svenska/skånska och översatte en då fortfarande relativt okänd Bob Marley. Trots detta har reggaen aldrig fått något stort genomslag i Sverige, förutom som sommarunderhållning. Detta även om - eller kanske på grund av att - Gyllene Tider fick sin första hit med ett försök till reggae.
Glesbygd´n bildades i Arvidsjaur, de kallar musiken för norrländsk vemodsreggae, och sjunger precis som Peps på sin lokala dialekt. Inledningsvis kan det vara svårt att förstå vad som sägs, men man vänjer sig snabbt. Musiken är rootsig reggae av tyngre modell och väldigt organisk med som mest tio musiker. Texterna är politiska, inte sällan arga och inte heller sällan upplyftande - ibland samtidigt. Ibland också något proggdogmatiskt i överkant. Knugen Faller, Kulturhufvudstad och Kverulant ger skivan en bra ryggrad och har texter som tar tydlig ställning redan i låttitlarna utan att bli platta och övertydliga. Den långsamma Sven I Kroken sticker ut med en text som kunde vara hämtad från svensk vistradition och ett jazzigt blås. Överlag är tempot lägre än hos de flesta svenska reggaeartister. Förvisso går det utmärkt att dansa till det här, men man kan med fördel även välja att sitta.
Stilpoäng delas ut för snygg paketering i en tid när det sägs att ingen längre köper skivor. Omslaget är utformat som en gammal plånbok och i den finns bland annat specialgjorda Glesbygd´n-sedlar och ett restaurangkvitto med låttitlarna på.
Mer om likande:
Publicerades ursprungligen i Smålandsposten.

Etiketter:

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida