torsdag, april 12, 2012

Big Joe Louis och King David regerar hästPlats: Kafe De Luxe, Växjö.
När: Lördagen 31 mars.
Längd: Närmare två timmar plus paus.
Publik: Tämligen fullt.
Bäst: Allt. Från början till slut.
Saknade mest: Mermermer!
När man pratar om engelsk blues brukar man mena bluesrock och de vanliga namnen (Jeff Beck, Eric Clapton och Jimmy Page) med långa solon och mer eller mindre direkta stölder. Big Joe Louis har gått sin egen väg och hans stil skiljer sig. Kanske på grund av hans bakgrund - han föddes på Jamaica av engelsk/holländska föräldrar. Familjen flyttade till England i mitten av sjuttiotalet när han var nybliven tonåring. Då hade han varken hört The Beatles eller Led Zeppelin. King David är också från England och turnerar flitigt i både Europa och USA. De två har spelat tillsammans i mer än 20 år. För taktfast komp svarar trummisen Daniel Winerö och Magnus Lanshammar som växlar mellan el- och ståbas.Kvällens båda gäster har mycket rytm i sina gitarrer och det är två väldigt personliga stilar som möts. Svänget är fullständigt oemotståndligt. Det går inte ens att stå still mellan låtarna.
King David sjunger under konsertens första del. Han spelar på en gitarr klädd med zebrapäls (konstpaus). Musikaliskt blandas blues, tex-mex, Hawaii och surfmusik som om det vore fullt logiskt. Och varför inte? Bland annat görs en Sir Douglas-version av You Are My Sunshine som väver in slingor från Woody Guthries This Land Is Your Land. Big Joe Louis börjar sin halva ensam med gitarr innan de andra tre hänger på. Hans blues är bluesigare och sången mer fysisk. King David har Frank Sinatra som favorit. Louis är närmare Muddy Waters och musiken blir också mer muskulös och rhythm´n´blues även om det fortfarande först och främst svänger löst och ledigt. Det ser ut som om han knappt rör strängarna. När han sjunger RL Burnside är det Nobelpris-klass.
Två udda gitarrfåglar möts och tillsammans blir de ännu mer udda. De är dessutom så samspelade att musiken skulle kunna få dansk ost att lukta gott. Man kan inte sluta fånle.
Publicerades ursprungligen i Smålandsposten.

Etiketter:

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida