måndag, november 15, 2021

Ståuppföreställning: David Sundin


David Sundin – Nya svenska ord

Palladium

Publik: 234 och fullt.                                                                                       

Bäst: Den charmiga småputtrigheten.

Sämst: Det tappas fart på slutet.

På sin hemsida kallar sig David Sundin för legitimerad lustigkurre, han kallar sin stora turné för ”Nya svenska ord” och i lördags stannade han i Växjö och fyllde Palladium två gånger.

För fem år sedan uppträdde han på Kafe De Luxe inför 120 personer. Nu fyller han Palladium med sammanlagt 468 personer. Där ser vi vilken nytta epitetet ”känd från tv” kan göra. Han har programlett ”Bäst i test”, ”Idrottsgalan”, ”Kristallen” och ”Melodifestivalen".

På Kafe De Luxe skämtade han om grillchips och om att han inte kunde komma ihåg namnet på sin snopp. Går det att skämta om lika triviala saker inför ett fullsatt Palladium? Ja, ganska ordagrant när det gäller snoppen. En liten klassiker i repris där. Men inga grillchips den här gången.

Titeln på föreställningen går att tolka som en referens till Hasse & Tage, deras produktions- och skivbolag hette ”Svenska ord”, men den röda tråden ikväll är att Sundin hittat på just nya svenska ord, vissa mer användbara än andra, som han går igenom och förklarar. Med det sagt sjunger han ändå duons klassiker ”Öl”.

Det blir ingen politisk satir, men en hel del av det som redan nämnda Tage (om det nu var han) kallade ”vårt kära strunt”. Det vill säga humor som inte är politisk, inte har en sensmoral, förmodligen inte upprör någon och oftast inte säger något viktigt mellan raderna. Humor som är kul för sakens skull och förhoppningsvis får oss att skratta. Efter de senaste ett och ett halvt årens utmaningar kan det förvisso anses vara något viktigt i sig att få skratta tillsammans.

Vi får härligt småputtrig humor, fokus på små skratt istället för skrika-rakt-ut humor. Sundin behärskar hantverket och känns lugn. Det är svårt att inte känna igen sig i hans iakttagelser. Han tittar på vardagen genom lätt färgade glasögon och lite hala skor istället för att vara jättearg på saker. Och det är alltid – alltid – kul när någon, vem som helst, misslyckas med att prata danska.

Sundin landar i publikens skrattvilja. Han vill – och lyckas – få Palladium på sin sida direkt från inledningen med funderingar kring vardagsdetaljer, ju mindre desto bättre. Strunt och trams behövs när solen går ner innan en genomsnittlig arbetsdag tar slut.

Det finns en väldigt bra entimmesföreställning här, men det tappas fart avslutande halvtimmen. Sundin räddar delvis det här med sin glada uppsyn och varma utstrålning. Publiken verkar också ha bestämt sig för att det ska has kul. Och varför inte?

 

Läs mer om liknande: 

Ståppföreställning: Alla Mina Kamrater, med bland andra David Sundin

Ståppföreställning: Johan Glans - World Tour Of The World

Ståuppföreställning: Anders Jansson - Radikal Optimist

Lite mer om Hasse & Tage (och Monica) 

Publicerades ursprungligen i Smålandsposten.

Etiketter: ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida