tisdag, mars 10, 2020

Konsertrecension: Hov1

Hov1
Plats: Kafe De Luxe
Publik: Smockat.
Bäst: Engagemanget på scen och i publik.
Sämst: Förvisso gratis inträde, men bara en timme långt.
Betyg: 3
Inträdet är gratis och först till kvarn gäller. Kön ringlar sig lång utanför Kafe De Luxe denna sista lördag i februari skottåret 2020. 
Hiphopgruppen Hov1 är ett av Sveriges största band. På Spotify har de över en miljon spelningar per månad. Det är fler än Håkan Hellström. Fler än Kent. Fler än Philemon Arthur & The Dung. Nästan lika många som Veronica Maggio, som de förövrigt gjort duett med. De har vunnit en rad priser, bland annat Rockbjörnar för årets grupp, årets livekonsert och årets fans. Med tanke på att det är fansen som röstat är särskilt det sista viktigt. Vissa av dem har köat i 18 timmar. Då har det inte precis varit risk för solbränna under det dygnet.
Med tanke på hur stora Hov1 är det otippat att de spelar på Kafe De Luxe som rymmer 160 personer. Gruppen hade förmodligen kunnat fylla Konserthuset eller till och med Vida Arena. Turnen kallas Cirkus Montague  och beskrivs av medlemmarna som 100 procent rock´n´roll rakt igenom. Rock´n´roll i detta sammanhanget har inget med Elvis, Jerry Lee Lewis eller Chuck Berry att göra. Hov1:s fans tillhör en generation som gick i blöja när CD:n fasades ut ur de flesta svenska hem. Men att göra en gratisturné med sex stopp i mindre lokaler, där Växjö samsas med bland annat Malmö, Göteborg och Stockholm, och släppa in publiken gratis – det är onekligen också en sorts rock´n´roll. Och en rejäl fjäder i kepsen för Kafe De Luxe.
Festen drar igång med att ridån dras undan när Svartsjuk startar och allsången börjar direkt. Den fortsätter i Våra Vackra Dar och nya Mitten Av September. Allsången fortsätter rent av med varje ord i varje text. Inte konstigt att Hov1 ser lätt omtumlade ut på scenen. Även för oss som fyllt så gammalt som 25, och kanske till och med passerat 25 och ett halvt, blir det snabbt tydligt varför fansen röstat fram sig själva till Sveriges bästa fans. Lika imponerande är att bandet har nästan lika mycket energi. Det blir lite armbrottning med en stark man också, turnen kallas trots allt Cirkus Montague. Vid scenen finns clowner som sällskapar Noel, Dante, Ludwig och Axel.
Alla vill stå längst fram, så även om Kafe De Luxe tagit in så många de får ser lokalen bara lite mer än halvfull ut. Och alla händer i luften. Och hoppa. Och sjung. Och filma. Och skrik. Och sjung ännu högre. Och om möjligt ännu fler händer (och mobiler) i luften.
Även för oss som aldrig kommer lyssna på Hov1 igen är det här en upplevelse att bära med sig. Och, som sagt, Sveriges bästa fans kan sin sak.

Läs mer om liknande:
Publicerades ursprungligen i Smålandsposten.

Etiketter: , , ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida