torsdag, oktober 08, 2015

Konsertrecension: Labyrint

LABYRINT
Plats: Kafe De Luxe.
Tid: Fredagen 12 oktober.
Längd: 50 minuter.
Publik: Fullt (140 personer).
Bäst: Stämningen som uppstår mellan band och publik.

För cirka femton år sedan sköljde tidningarna över av svensk hiphop och skivor såldes i jätteupplagor. Alla gick och sjöng på Petters hits. Redan innan dess hade Just D framgångar med sin musik även bland folk som kanske inte ens tänkte på att det var hiphop de lyssnade på. Man kan tro att den svenska hiphopen försvunnit sedan dess, men den har bara bytt forum. På YouTube har Labyrint nästan två miljoner spelningar med sin låt Ortens Favoriter. Det är fyra gånger fler än Carolas mest populära låt. Ytterligare tre Labyrintlåtar närmar sig en miljon spelningar. Det är 700 000 fler träffar än Tomas Ledins mest spelade. Oavsett vilket läger man tillhör säger det något om hur stor svensk hiphop är, även om den inte spelas på P4.

Publiken består av en generation som är uppväxt med YouTube som värdemätare lika mycket som äldre generationer är med Tracks eller Tio I Topp. Publiken hälsas med ett ”det är fett kul att vara här" och publiken verkar hålla med. Händerna är snabbt i luften, liksom filmande mobiler, allsång och några av de största jubel som hörts på Kafe De Luxe.

Labyrint bestående av rapparna Aki, Jacco, Dajanko och DJn Sai (som står vid en kontrollpanel påminnande om den i Star Trek, fast med en skivspelare) ställer sig i samma led som The Latin Kings och Timbuktu med lika mycket reggae som hiphop. Texterna är en logiskt fortsättning på vad Peps och Ebba Grön sjöng om. Saker som tristess, arbetslöshet, att inte ha några dagar kvar och inte kunna betala hyran. Problemen försvinner inte för att man håller tyst om dem, så varför inte göra något med positiv kraft av det? Det handlar också om respekt, gemenskap (något som de flesta i publiken känner när de står där med händerna i luften) och människans eviga dröm om något bättre.

En av de mest omskrivna händelserna i Labyrints karriär inträffade i Växjö våren 2011 när en spelning på en fritidsgård ställdes in på rekommendation av polisen, något bandet förstås pratar om, på grund av låten Välkommen Hem där de sjunger om att ”mecka upp vid Fyrisån”. Tillsammans med Ortens Favoriter avslutar just Välkommen Hem kvällens konsert.

Innan dess möts också bland annat Vill Ha Dig av jubel. Oavsett om texterna handlar om politik eller kärlek blir resultatet dans och fest för hela slanten. Fett häftig upplevelse, tycker farbror recensenten.

Etiketter: , ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida