lördag, mars 23, 2019

Stå upp: Kristoffer Appelquist

Kristoffer Appelquist: Frågornas Herre 
Plats: Palladium 
Publik: Utsålt
Bäst: Modet i att improvisera en föreställning 
Sämst: Luften går ur lite på slutet 
Betyg: 3

På Kristoffer Appelquists hemsida går det att utan större ansträngning förstå att han testat lite av det mesta. Eller kanske mycket av det mesta. Kort tidslinje: född i Malmö 1975. Komvux 2003. Årets nykomling på Svenska standupgalan 2006. Årets manliga kommer 2012. Medverkan i alla tv-program som finns utom Fråga Doktorn. En onsdag i mars 2019 kom han till Växjö.

Efter att ha turnerat med föreställningarna Krig, Drömmen om Amerika och Kristoffer Appelquist är död är han nu aktuell med Frågornas herre. Det är en improviserad föreställning. Stå upp i frijazzform. Modigt? Korkat? Både och? Det lutar åt modigt. Imponerande också.

Publiken är med på noterna. Det märks oväntat lite av att allt är fritt improviserat, även om Appelquist med största sannolikhet har en och annan stolpe att hålla sig i, anekdoter att dra fram. Publiken är en viktig del av föreställningen. Frågorna kommer från en stor skål. Publiken har fått skriva dem på lappar (några har, påpekar han, tagit med egna lappar hemifrån) innan föreställningen.  Ett udda grepp. Det uppstår en spänning där. Vi kan vara på väg vart som helst, kanske helt utan poäng. Vi kan ha lagt i backen av misstag.

Men Appelquist kör på framåt. Vissa frågor får längre svar, vissa kortare. Ibland blir det lite allvar och det är också okej. Bland annat när han pratar om sina barn. Två som flyttat hemifrån och en som är nyfödd. Lite trams också. Om framtidslego, som kommer vara samma som nu. Vi får också veta att han har inåtbuktade navel. Viktigt att påpeka. Lite om avel och problematiken i att resa i tiden och döda Hitler som spädbarn.

Och allt detta är unikt för ikväll. Det finns något häftigt i den känslan. Just de här närmare 90 minuterna kommer inte tillbaka nästa föreställning. Upplägget påminner om Lindeman, där Hasse och Tage improviserade kring artiklar i dagstidningar. Tage intervjuade Hasse. Ikväll är publiken Tage och Appelquist låter hjärnan snurra. En Lindemansketch brukade hålla på i fem-sex minuter, Appelquist alltså i närmare 90. Energin mattas något mot slutet. Det är både rimligt och begripligt. Modet i att gå upp på scen med publikens frågor som enda manus gör att det är lätt att förlåta honom.

Så trots de små invändningarna är Frågornas herre en imponerande, intressant och rolig upplevelse. Där det är modigt att ställa sig framför över 200 främlingar för att få dem att skratta är det onekligen ett steg i flera håll samtidigt att göra det utan att veta vad man ska prata om.

Läs mer om liknande:


Publicerades ursprungligen i Smålandsposten.

Etiketter: ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida