måndag, december 17, 2012

Bo Kaspers Orkester rockar, kanske för mycket


Bo Kaspers Orkester
Plats: Växjö Konserthus.
Tid: Onsdagen den 12 december.
Längd: Exakt två timmar.
Publik: 620.
Bäst: Energin och antalet bra låtar.
Saknade mest: Är det ens lagligt att inte spela Hon Är Så Söt?

Bo Kaspers Orkester släppte nyligen sin tionde skiva med den kaspiska titeln Du Borde Tycka Om Mig. Det finns en poäng där. Bo Kaspers Orkester förtjänar att tyckas om. Den stora publiken, de flesta medelålders, gör också att bandet har råd med en ruskigt snygg ljusshow som ibland gör konserthuset till en liten klubb och ibland till ett rymdskepp.
Rymdskeppet styrs av Bo Sundström på gitarr och sång, Mats Schubert på piano, Michael Malmgren på bas och Fredrik Dahl på trummor. Dessutom medverkar Robert Östlund på gitarr och Nils Berg på allt utom näverlur.
Bäst av de nya låtarna är Längre Upp I Bergen, en stillsam Snart Kommer Natten och en pumpande Utan Dig som låter Depeche Mode. Om orkestern ibland kritiseras för att vara för snäll på skiva blir ljudbilden ikväll ibland rent av för tung med mycket bas.
Bland de äldre låtarna är Puss tung funk och väldigt bra, Håll Dig Till Den Du Har dras ut och håller på och dras ut lite till och i introt till Vi Kommer Aldrig Att Dö passar Schubert på att leka Garth Hudson bakom sina syntar. När de spelar Fyrarättersmål och Undantag befinner vi oss helt plötsligt på Kuba.
Det går att undra var vissa låtar tagit vägen. Allt Ljus På Mig? Det Smartaste Jag Gjort? Dansa På Min Grav? Men de gör ändå bra val med tanke på hur många låtar det finns att välja mellan. Sundström konstaterar att ”vi har hållit på i tjugo år, men är inte ute på nån jävla jubileumsturné". Och man ska inte klaga på ett band som spelar oväntade låtar. Personen i publiken som önskat sig fina Brev på Facebook gjorde ett bra jobb.
Som extra extranummer får vi bland annat When You Wish Upon A Star och då har alla redan ställt sig upp och klappat till I Samma Bil.
Lyssnar man på mycket rock kan man få för sig att det är fullt normalt att knarka och bara sova två timmar i veckan. Bo Kaspers Orkester gör musik för folk som lever nio till fem-liv och de gör det väldigt bra. Särskilt Sundström är underskattad som textförfattare.
Så även om musiken inte är på liv och död är det musik om liv och död.
Och hur många band kan få en nykter svensk man att dansa sittande?
Mer om liknande:
Publicerades ursprungligen i Smålandsposten.

Etiketter: ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida